F.v: Anja Moen, Elisabeth Pettersen, Lene Pettersen, Linda Moen og Bente Moen Borge.

Matchmakerne

edit today

I 20 år har Vex-damene levert folk til næringslivet, i hovedsak oljen. De hadde helst sett at jubileet kom på et bedre tidspunkt, slik at de kunne tatt en stor jubileumsfest.

– Vi må nok bake en kake selv, sier Anja Moen tørt og blir møtt av latter fra kollegaene.

Galgenhumor

De er eksperter på å matche jobber med de rette personene. Til FMC Technologies alene har de levert 600 personer til ulike stillinger på ulike nivå. Så ble det bråstopp i markedet: ansettelsesstopp og permitteringer i mange bransjer.

Les også: Den vanskelige jobbjakten

– Den kompetansen vi jaktet på for to år siden, får vi nå servert på sølvfat. Nå er det bare de gode jobbene vi venter på, sier rådgiver Anja Moen, som har jobbet sammen med moren og tanten i ti år – et uproblematisk arbeidsforhold, skal vi tro henne.

– En ny medarbeider som hadde vært her i tre måneder lurte på hvorfor jeg dro på ferie med sjefen. Hun hadde ikke fanget opp at vi er i slekt. Vi har en profesjonell relasjon når vi er på jobb, forteller hun.

Partikkelteller

Laksevågjenten Linda Moen begynte å jobbe i Smedvig Drilling på Ågotnes i 1986 og gikk over til Vestnorsk Hydraulikkservice tre år senere. Der var hun laboratorieansvarlig og drev med partikkeltelling i mikroskop. Linda var den eneste som kunne telle «rusk» i oljen.

Les også: Fra partikkelteller til gründer

Samtidig tok hun utdanning innen personal/administrasjon og bedriftsledelse, og kjente tidlig at hun hadde en «gründer i magen». Mens Anja gikk på «gymnaset» startet Linda Vex-Gruppen, som det eneste bemanningsselskapet på Sotra.

Forlot Statoil

Hun fikk med seg søsteren Bente Moen Borge, som hadde 8 år hos Norsk Stål og 13 år i Statoil bak seg. De første gründerårene kombinerte hun med kveldsstudier innen personal/ledelse, arbeidsrett og organisasjonsutvikling, samt markedsføringsledelse.

Subsea ble et naturlig satsingsområde for Vex-Gruppen. I dag rekrutterer de innenfor alle bransjer.

– Den gang skaffet vi folk og sendte dem på jobb neste dag. I dag er alt mer formelt og i ordnede former, sier Bente.

Ikke før Anja hadde fullført BI-utdanningen og «fått noen år på baken» i arbeidslivet, ble hun tilbudt jobb i Vex-Gruppen, som holder til i Temahuset på Straume og har i dag 6 ansatte.

Nytt håp

Duftlyset i ekspedisjonen sender ut en svak eim av kokos og vanilje. Maleriene på veggene, malt av personalet i fellesskap, matcher knallrøde kontormøbler som oser energi.

En ung trebarnsfar som nettopp har fått permisjonsvarsel er innom Vex på lykke og fromme – og går ut døren med nytt håp: Han kan være perfekt match for en kunde som henvendte seg tidligere på dagen.

– Vi møter mange skjebner. Det beste med denne jobben er å se gleden når det ordner seg med jobb for noen, det er ekstra godt å hjelpe de som har gått ledig lenge, sier Anja.

– Vår erfaring er at bedriftene ofte tenker for snevert når de velger kandidater. Vi ser bredden og mange arbeidsgivere sitter igjen med positive aha-opplevelser når vi har gått gjennom søknadene. Å ansette feile personer er dyrt og kan medføre store konsekvenser for en bedrift, sier Bente.

Personlige egenskaper

«Proaktiv», «kreativ» og «utadvendt» er blant gjengangerne i stillingsannonsene. Ansettelser er tidkrevende. Mange er ikke forberedt på at det kan komme flere hundre søkere til en stilling, og stadig flere overlater silingen til de som kan det, før de tar en siste kvalitetssjekk selv, forteller Linda.

– Nå snakker de andre bemanningsbyråene om betydningen av det som vi har vektlagt i vår strategiplan i 20 år: personlige egenskaper. Man skal passe inn i kulturen på arbeidsplassen og være personlig egnet for jobben. Behovsanalysen er det viktigste vi gjør i forbindelse med et oppdrag, sier hun.

Hva som gjør en person egnet handler ofte om magefølelse, noe man ikke skal kimse av, sier Anja.

– Alle passer inn et sted, det handler om å finne det rette stedet, sier hun.

Mas om master

Men kompetansen må ligge i bunn, uten formell kompetanse i dag stiller man svakt i arbeidslivet.

– I dag må man ha minst ett fagbrev og bachelor er omtrent like mye verdt som «gymnaset» var før i tiden. BI er blitt en grunnutdanning og det går nærmest inflasjon i masterene, så hva skal man skille kandidatene med? Jo, personlige egenskaper, påpeker salgs- og markedssjef Elisabeth Pettersen.

Nettverksbygging skjer på flere arenaer enn før og hverdagen er blitt en helt annen enn for 20 år siden. Hva de neste 20 årene vil bringe, har ikke søstrene Moen svaret på.

– Jeg gleder meg fortsatt til å gå på jobb hver eneste dag. Vi har fått en spennende avtale som vil kunne gi oss mye arbeid fremover og når markedet tar seg opp igjen skal vi være med, sier Linda med sitt sedvanlige store smil.

Four fun facts

  • Bente er en fjellgeit og har besteget Galdhøpiggen, planlegger Rosendalsalpene i sommer
  • Linda er utdannet coach og holder kurs i tyrkisk
  • Begge er kunstinteressert og maler bilder
  • Linda var den første kvinnelige styrelederen i Vest Næringsråd

 

 

Les også

keyboard_arrow_up