- Jeg har trent mye sammen med Alexander, han er en stor motivasjon. Hans mentale styrke har lært meg mye, sier Henriette Brekke. Dale Oen tok sist uke norges første VM-gull på 100 meter bryst i Shanghai, Kina.

Møt norges raskeste kvinnelige svømmer

edit today

Hun er norges raskeste kvinnelige svømmer, men har hatt endel nedturer de to siste årene. Nå er vår egen idrettsambassadør Henriette Brekke (22) i ferd med å finne godformen igjen. Målet er OL-deltakelse i London neste sommer. – Utviklingen har stått stille de to siste årene, men nå begynner det å løsne. Jeg har helt klart en mulighet til å kunne klare OL-kvalifisering, sier Henriette Brekke til vnr.no. Henriette Brekke er Fjells egen idrettsambassadør. For tre uker siden tok hun en andreplass og to tredjeplasser i NM. Hun har tro på kvalifisering til kortbane-EM i desember og langbane-EM til våren. – Jeg har hatt gode resultater med sprinttrening den siste tiden, og vil fortsette med det. Det blir dessuten mindre reising, og mulighet for et mer stabilt treningsprogram, sier hun.

Hjem til Sotra i ferien

Vi møter henne hjemme hos familien på Sekkingstad en tidlig formiddag i ferien. Når Henriette har fri, er det her hun helst vil være. Det blir gjerne en dukkert i Skjenavatnet, hvor hun badet da hun var liten jente. – Jeg liker å slappe av med familien, se en film med venner, strikke eller male. Minst mulig fysiske aktiviteter, sier hun og sikter til all treningen tiden vanligvis er fylt av. Brekke, som måtte kureres for vannskrekk i barndommen, trener opp mot 25 timer i uken – minst en svømmeøkt hver dag, i tillegg til annen trening. Til høsten begynner hun å studere. Hun tror ikke det vil bli noe problem å kombinere studier med svømmingen, tvert imot. – De beste svømmeresultatene kom mens jeg gikk på videregående skole og hadde noe som distraherte meg. De siste årene har det kun vært svømming, og jeg savner å ha noe annet å tenke på. Førskolelærerutdanningen vil også fjerne noe av det enorme presset jeg kjenner i forhold til å lykkes med svømmingen, selv om det er i bassenget hovedfokuset mitt fortsatt vil være, sier 22-åringen, som bor i Stavanger.

Et liv med reising

Merittlisten til Brekke er imponerende, med fire EM-deltakelser (tre semifinaler) og to VM-deltakelser. Hun begynte å svømme da hun var ni år, og ble plukket ut til juniorlandslaget som 12-åring. En helt ny livsstil med mye reising i Europa og store svømmeopplevelser ble virkeligheten for det unge talentet. Med seg i bagasjen har Brekke blant annet en sjetteplass i junior-EM. Som 15-åring tok hun sitt første NM-gull med Vestkantsvømmerne, og ble tatt ut til senior-landslaget. Da hun var 20 år, satte hun norsk kvinnelig rekord på 50 meter fri både på kortbane og langbane med henholdsvis 24.90 og 25.77 sekunder. Lyst til å vite hvordan Henriette lar seg motivere?

Les også

Meny