Dommerne: Reidun V. Aase, Kristine Øvrebø og Elisabeth Aag. Foto: Inger Elise J. Økland/vnr.no

Når detaljene teller

edit today

De er bare halvveis i utdanningen, men har allerede fått en smakebit av kokkenes hverdag: en konkurranse der timing, taste og tiny details er avgjørende.

Bordene er pyntet med omhu på Sotra vidaregåande skule. Klasserommet er forvandlet til en restaurant med spesielt inviterte gjester av leverandører og samarbeidspartnere. Tre dommere ser med kritiske blikk på rettene fremfor seg.

– Høyt nivå

Det er alvor når kokke-elevene fra Sandsli, Årstad og Sotra konkurrerer om en finaleplass i Norgescupen. Lydene fra kjøkkenet bak døren avslører at stressnivået er til å ta og føle på, uten at servitørene på noen måte reflekterer dette. De vet at også deres prestasjoner teller med i poengsummen.

– Jeg er imponert over nivået med tanke på at dette bare er andreårselever som ikke har vært i lære ennå. Disse elevene har et stort potensiale for å gjøre det bra senere i karrieren, sier hoveddommer Kristine Øvrebø, fra Bergenskokkenes Mesterlaug til vnr.no.

Gøy å være lærling

TINECup er en kokk- og servitørkonkurranse for elever ved videregående skoler over hele landet. Bakgrunnen for kokkekonkurransen er å motivere unge fagutøvere og dermed styrke rekrutteringen til kokkefaget. Kandidatene er plukket ut gjennom en vurdering av innsendte menyer.

Blant gjestene i «restauranten» sitter Camilla Rambø fra Opplæringskontoret for hotell- og restaurantfag i Hordaland og Ida-Marie Holmøyvik fra Lerøy, som begge har kokke-fagbrev. De er enige om at hvis flere hadde visst hvor gøy det er å være lærling så hadde flere valgt yrkesfag.

Semifinale

Vinnerne i dagens praktiske semifinale skal representere Hordaland i finalen, Norgescupen, i Stavanger i januar. Sotra vidaregåande skule har markert seg mange ganger i både denne og i andre kåringer og har ry på seg for å være en favoritt. Det skjerper elevene.

– Det er klart vi merker presset om å levere. Eva (Danielsen, red.anm.) er veldig flink til å pushe oss, hun vet hva vi er gode for og får frem det beste i oss. Men tiden har gått litt fra oss i dag og fisken var for salt. Uansett utfall, så er det stort å bli nominert til semifinalen, sier Silje Samsonsen etter at de tre rettene er levert.

Og vinneren er…

Nå ligger alt i dommernes hender. Det blir en knepen seier til Årstad, med Sotra på andreplass.

– Selv om drømmen er egen restaurant er målet først og fremst å bli en dyktig og flink kokk – å se at noen smiler når de spiser maten min, sier Samsonsen og får enige nikk fra medelevene sine.

Det viktigste er kanskje ikke å vinne konkurranser, men at man hele tiden har noe å strekke seg etter.

 

Les også

keyboard_arrow_up