Vidar Andersen er gründer av Det Lille Brygghuset, som er et lite gårdsbryggeri i Blomvåg, Øygarden.

Nytt mikrobryggeri i Øygarden

edit today

− Hvis jeg kommer i gang i løpet av 2018, skal jeg nok klare å produsere 5-6000 liter øl. Ettertittelen «med de store smakene» er viktig å leve opp til. Det skal være gode smaker, sier Vidar Andersen, gründer av «Det Lille Brygghuset» i Blomvågen.

Det lille gårdsbryggeriet tar sikte på å levere godt håndverksøl fra både egen gårdsbutikk til lokale puber, barer og restauranter – i tillegg til butikker i regionen.

Norgesmester i Øl og Mat 2015

Andersens interesse for hjemmebrygg startet i oktober 2013 med et ferdigsett øl på boks. Vips, så ble det gjort!

− Jeg ble veldig fascinert av det. Etter hvert så har jeg deltatt i en del konkurranser og ble Norgesmester i Øl og Mat i 2015. Å finne god øl til mat er veldig gøy, forteller Andersen, som også var en av seks ølbryggere som gikk videre til finalen i fjorårets NM.

Konen, Cindy Bibow, driver «Mett og God» i Bakstehuset i Blomvågen, hvor hun holder kurs i matglede. «Det Lille Brygghuset» vil ligge like ved, og planen er at det skal stå ferdig på sensommeren 2018.

− Vi ser for oss å få til ulike tilstelninger med ølsmaking med mat, eller ha små intime eventer som kan foregå her i det kombinerte brygghuset og bakstehuset. Vi håper at brygghuset får salgsbevilling, slik at vi kan ha en liten gårdsbutikk hvor man får kjøpt øl, forklarer Andersen.

Han tar også sikte på å selge egne ølsett, slik at flere kan oppleve gleden av å lage øl selv.

− En enkel øl tar fire uker å lage, mens de alkoholsterke sortene må stå mye lengre for at smakene skal få utvikle seg, forteller gründeren.

Vidar Andersen dyrker sin egen humle , i tillegg til mange andre gode urter.
Vidar Andersen dyrker sin egen humle , i tillegg til mange andre gode urter.

Spiller på lag med naboene

Øl inneholder vanligvis fire hovedingredienser: vann, malt, humle og gjær – i tillegg til ulike tilsetninger.

− Det som er gøy med å produsere selv, er å ha en batch på høsten med egenprodusert humle, sier Andersen.

Andersen prøver ut nye ølsorter med frukt og ulike typer bær, og har blant annet laget en dugnadsøl med bringebær.

− Her spiller vi på lag med naboer, og det er utrolig moro. Det er gøy å kunne bruke lokale råvarer og at vi har naboer som lar oss plukke solbær som vi kan prøve ut i ølet, forteller Andersen.

Fra venstre: Amerikansk humle og øl-etiketten Vidar Andersen har designet. Foto: Privat
Fra venstre: Amerikansk humle og øl-etiketten Vidar Andersen har designet. Foto: Privat

Bygger brygghuset selv

Han liker å gjøre alt selv – fra å designe egne etiketter til å tegne logo, samtidig som han eksperimenterer ulike måter å brygge øl på. I tillegg skal ølet testes og kvalitetssikres av eksperter.

−  Jeg får mye drahjelp fra Austmannbryggeri i Trondheim. De sitter på mye kompetanse som jeg kan dra nytte av, både teoretisk og praktisk. Ellers har jeg kontakt med flere mikrobryggerier som jeg får mye tips fra. Det er en veldig åpen bransje og et godt miljø, roser Andersen.

Foreløpig er bryggeriet en grusplass utenfor Bakstehuset, og det er mye som skal gjøres før sommeren 2018.

− Jeg skal tegne tilbygget og bygge det selv, og foreløpig er ikke bryggeriutstyret avklart. Forhåpentligvis vil «Det Lille Brygghuset» stå ferdig på sensommeren, forteller Andersen.

I løpet av høsten skal Andersen ha en markedsundersøkelse for å kartlegge interessen, som igjen vil påvirke hva slags øl og bryggeutstyr han skal satse på.

− Man må ofre en del for å få til de store smakene. Det skal være gode smaker, lover øl-gründeren.

Les også

keyboard_arrow_up