Oppkjøpet som skal redde verden

edit today
For tolv år siden bestemte et firma på Sotra seg for å bidra i kampen mot klimaendringer. Dette er historien om Compact Carbon Capture (3C) som nylig ble solgt til oljegiganten Baker Hughes for et ukjent, men trolig betydelig beløp.

Kanskje så du notisen i Bergens Tidende 3. november: «Oljegigant kjøper karbonfangstselskap fra Bergen. Den amerikanske oljekjempen Baker Hughes har kjøpt opp bergensbaserte Compact Carbon Capture.»

Et par setninger om et oppkjøp uten at det fikk øyebrynene til å heve seg nevneverdig hos leserne. For hvem vet egentlig hva Compact Carbon Capture (3C) gjør? Og hvem står bak?

Bakgrunn

La oss starte med starten. 13 år tilbake i tid. Til Straume og Sotra.

I 2007 hadde Equinor (den gang StatoilHydro) ambisjoner om å fange CO2 fra sine offshore-installasjoner. Men teknologien og utstyret som skulle til for å få gjort prosessen hadde den gang, som nå, altfor store dimensjoner for oljeplattformer. Dermed kalte den norske oljegiganten sammen en liten håndfull selskaper som skulle få i oppgave å løse gåten: finn en teknologi som er liten nok til å kunne brukes offshore.

De tre selskapene som ble invitert inn og gikk sammen med StatoilHydro i 2008, var: Fjell Industrier, CMR Prototech AS og Tel-Tek, som siden er blitt en del av SINTEF.

Fjell Industrier byttet navn til Fjell Technology Group i 2012.

Håpet stiger

I årene frem mot 2014 ble teknologien forsket på og utviklet som et prosjekt under Statoils ledelse, men så kom det lengste sammenhengende fallet i oljeprisen noensinne. StatoilHydro-navnet hadde blitt kortet ned igjen til Statoil, og etter seks års arbeid for å løse oppgaven med å forminske CO2-fangst-anlegg, ble satsingen lagt bort fra deres side.

Da hadde prosjektet allerede funnet løsningen på én av to utfordringer som trengtes for å fange CO2 med en kompakt nok metode.

Fjell Technology, ledet av Leif Gunnar Madsen, spurte om å få fortsette forskningen, og få prøve å løse utfordring nummer to. Det fikk de støtte til. Både fra CLIMIT (fond for utvikling av Co2-teknologi) og fra Statoil selv, som fortsatte både å bidra økonomisk og med testfasiliteter.

FREMSYNTE: Asbjørn Strand og Leif Gunnar Madsen har vært pådriverne bak satsingen på Co2-fangst-teknologien fra starten. – Det er jobben de to har gjort som nå skaper verdi, sier Torleif Madsen i 3C.

Prosjektet kunne fortsette, men fra 2015 med Fjell Technology Group som prosjektleder. Det gikk ikke lang tid før utviklerne fant en mulig løsning på resten av den da ti år gamle opprinnelige gåten.

Plutselig banebrytende teknologiutviklingsselskap

I 2018 ble dermed selskapet Compact Carbon Capture AS etablert av noen av de ansatte i Fjell Technology Group. Selskapet fikk overført rettighetene fra utviklingen av teknologien helt tilbake til starten i 2008, og kjøpte ut rettighetene utviklet i Fjell Technology Group for å samle alle rettigheter i ett selskap. Til nå har utviklingen av CO2-fangstteknologien blitt drevet videre av dette selskapet i tett samarbeid med alle de tidligere partnere.

Men tidlig i november ble altså alt solgt.

– Selskapet er solgt med hud og hår. Alle de tre ansatte følger med, smiler daglig leder Torleif Madsen, som bare har to andre ansatte med seg i «konsernet». Likevel er det alltid opptil 30 ledende eksperter på lønningslisten. Ved å operere med stor grad av innleie, er de sikret å hele tiden ha en optimal sammensetning av kompetanse og ressurser.

Kjøperen Baker Hughes kunngjorde kjøpet med å kalle 3C, et banebrytende teknologiutviklingsselskap.

SE SÅ LITE! Sammenlignet med CO2-renseanlegget på Mongstad blir 3Cs teknologi langt enklere å plassere der det skulle være behov.

– Vi posisjonerer porteføljen vår for nye energimuligheter og vi tror at det vil være et sterkt vekstpotensial for karbonfangst både innenfor industri, olje og gass. Ved å integrere 3C-teknologien kan vi utvikle et veikart for å levere en av sektorenes billigste karbonfangstløsninger, sier Lorenzo Simonelli, styreleder og administrerende direktør i Baker Hughes, i pressemeldingen etter kjøpet.

Bygger demo neste år

Torleif Madsen har hatt noen forrykende år med å kommersialisere teknologien de har landet på. Den virker. Pilot-versjonen er laget av Fjell Technology Group på Straume. Bygget av underleverandører. Den står akkurat nå i Porsgrunn, og der fanger CO2.

BYGGET PÅ STRAUME: Inni disse rørene fanges Co2 på en ny og effektiv måte der den står i Porsgrunn. I løpet av de neste årene skal denne bygges i full størrelse.

– I løpet av 2021 skal vi bygge en industriell demo-versjon. Vi har også en dialog med TCM Mongstad for å kunne teste den der, forteller Madsen.

3Cs prosessteknologi evner, ved hjelp av sterke G-krefter, å fjerne CO2 fra eksos fortere enn konvensjonell teknologi. Derfor trenger de ikke bygge store tårn. Et vanlig CO2-fangstanlegg er omtrent like høyt som hoppbakken i Holmenkollen eller det skjeve tårn i Pisa. Anlegget deres er 8-10 meter, men kan likevel fange opp til dobbelt så mye som den konvensjonelle teknologien.

Utfordringen er løst. Anlegget er ikke spesielt bredt, høyt eller tungt. Det svarer på spørsmålet fra Equinor om at det må kunne plasseres offshore, og det svarer på hvordan industrien kan plassere CO2-fangstenheter på fabrikkene selv om det er lite plass tilgjengelig. Denne høsten har selskapet også begynt å se på hvordan anlegg kan plasseres på skip.

«Ingen blir profet i eget land»

Madsen har de siste årene vært verden rundt for å forkynne det gode budskap. Teknologien er blitt nominert til priser for gode klimaløsninger og den er blitt presentert for OGCI Climate Investments investorforum i Chicago. I mars 2020 ble 3C kåret til Energy Innovation Pioneer som en del av IHS Markits CERAWeek-program.

– Vi har ikke fokusert så mye på publisitet lokalt. på Vestlandet er det en begrenset mengde selskaper som har CO2-utslipp av betydning. Vi har heller jobbet mot mye oppmerksomhet internasjonalt. Det tror jeg er en av grunnene til at Baker Hughes ville kjøpe oss, sier Torleif Madsen.

– De ser på oss som en teknologi med muligheter til å gjøre global impact.

Se filmen om selskapet her:

Ser fire år frem

3C hadde aldri ambisjon om å bygge opp eget produksjonsselskap. Det gjorde at de begynte å lete etter hvem som kunne bli den beste industrielle samarbeidspartneren. En partner som kunne få bygget anleggene.

Samtalene med Baker Hughes, et av verdens største oljeselskap med 70 000 ansatte, startet i slutten av 2019. Fra sommeren 2020 ble det forhandlinger.

– Etter hvert som vi kom dypere inn i samtalene med Baker Hughes, så vi at de var de beste vi kunne få. Oppkjøpet sikrer penger inn i selskapet, og det sikrer industrielle samarbeidspartnere til videre utvikling, forteller han.

Og det trengs. Fiks ferdig anlegg i industriell størrelse gjenstår å få bygget. Først skal det bevises ettertrykkelig at teknologien virker effektivt som den skal.

– Vi er en teknologi i modningsfase. For vår del ser vi at først om to til fire år kan vi gjøre en forskjell og virkelig gå ut og fjerne en betydelig mengde CO2. Da skal vi være i posisjon til å levere anlegg, mener Torleif Madsen.

Han beskriver salget som en totalpakke som kan bli ekstremt spennende hvis de lykkes. Ideologien står uansett sterkere enn beslutningen om å selge.

Vi mener oppriktig at om vi skal kunne gi fra oss verden litt bedre enn vi mottok den, må vi brette opp ermene.

VIL GJØRE EN FORSKJELL: CEO i Compact Carbon Capture, Torleif Madsen, har store visjoner for selskapet i fremtiden. – Vi er en teknologi i modningsfase. For vår del ser vi at først om to til fire år kan vi gjøre en forskjell og virkelig gå ut og fjerne en betydelig mengde CO2. Da skal vi være i posisjon til å levere anlegg.

37 milliarder tonn Co2 slippes hvert år ut fra fossil energi til atmosfæren verden over. 50 millioner tonn fra Norge. Hvis ikke vi reduserer utslipp vil vi få en forsterket drivhuseffekt. De fleste klimaforskere mener dette bidrar til stigende gjennomsnittstemperatur på Jorden, som igjen fører til bresmelting, havstigning, hyppigere ekstremvær, skogbranner osv. Bakgrunnen for oppkjøpet er ifølge det amerikanske selskapet at karbonfangst innen energi- og industrisektorene, er avgjørende for å nå de globale klimamålene innen 2050.

– Vi jobber for å gjøre en forskjell. Målet vårt er å få anlegg ut i markedet, og få en raskere håndtering av CO2. Vi mener oppriktig at om vi skal kunne gi fra oss verden litt bedre enn vi mottok den, må vi brette opp ermene, sier Torleif Madsen.

Nå jobbes det på spreng med å få teknologien på beina. Motivasjonen og entusiasmen er den samme etter oppkjøpet.

– Jeg skal legge til rette for rammeverket, jobbe for de kommersielle mulighetene og skaffe de beste forholdene for det tekniske teamet til gå den siste milen.

Den første milen var det andre enn Torleif som gikk. Den æren gir han glatt videre til Asbjørn Strand og sin egen far Leif Gunnar Madsen i det som da het Fjell Industrier. Det var de som tok avgjørelsene om å satse på Co2-fangst.

– De må ha vært veldig fremtidsrettet. De satt i 2008 og tenkte at det var dette de skulle drive med. Det er de som har satset hele veien. Asbjørn er sammen med et par andre hovedpersonene bak teknologien, og min far har tatt Fjell Technology til et sted der de faktisk kan finne slike løsninger. Det er jobben de to har gjort som nå skaper verdi, sier Torleif Madsen.

Tilbake til notisen i Bergens Tidende. For det må være lov å stille spørsmål ved hvorfor 3C er mer kjent i utlandet enn i Norge.

– Jeg ble intervjuet av veldig mange medier da oppkjøpet ble kjent. Men da jeg ikke ville si noe om til hvilken pris, ble det notis ikke artikkel, smiler han. Det passer oss fint – det er ikke i avisoverskriftene vi endrer verden.

Les også

keyboard_arrow_up