Peder O. Lie om gründerskap og eierskifte

edit today

– Den vanligste feilen mange gründere gjør er å vente for lenge med å overlate roret til andre. Imens forvitrer verdiene, sier Kristian Skjølaas i Eierskiftealliansen. Få med deg dette frokostseminaret og hør blant annet Peder O. Lies historie!

Les mer om seminaret og meld deg på her!

På frokostseminaret 24. november deltar Peder O. Lie, Ståle Raa, Leif Ramnes og Rolf Erik Disch, som alle vil dele sin kunnskap og erfaring om eierskap, gründerskap og eierskifter i bedrifter. Lie er daglig leder og styreleder i Liegruppen.

Kan dø med eieren

– Det er fare for at virksomheter kan dø med eierne dersom man venter for lenge med å overlate roret til andre. Forskning viser at lønnsomheten går ned etter at majoritetseier fyller 60 år, gjerne fordi de får andre perspektiver på livet.

Det sier Kristian Skjølaas i Eierskiftealliansen for Sogn og Fjordane og Hordaland, som står bak seminaret sammen med Vest Næringsråd.

– Får man inn nye eiere før det er for sent, så stiger lønnsomheten, legger han til.

Gründerboom

Babyboomen etter krigen skapte mange gründere som nå må tenke på hvordan bedriften skal leve videre etter dem. Det er bakgrunnen for at Eierskiftealliansen ble etablert, med NHO i spissen og Innovasjon Norge i ryggen.

– Det er forventet 600.000 eierskifter årlig frem mot 2020 i Europa, som alle er knyttet til majoritetseiers alder. Det er viktig for lokalsamfunnene at gründerne etterlater seg levedyktige bedrifter, sier Skjølaas.

– Et eierskifte bør skje i tide, mens du kan – mens du lever, oppsummerer Skjølaas.

 

Foredragsholderne

  • Peder O. Lie og hans barn eier 52% av Liegruppen. Øvrige eiere er Lies 4 søsken og deres barn – til sammen  11 eiere. Virksomhet: eiendom, fiskeri, offshore/research og service og handel. Som konsern hadde Liegruppen i 2014 en omsetning på rundt 265 millioner kroner
  • Ståle Raa var administrerende direktør i Safeguard Group, som han solgte i fjor sommer og ble styrtrik over natten. Raa fortsatte som daglig leder i datterselskapet Låsservice, som hadde rekordomsetning på over 200 millioner kroner samme år
  • Leif Ramsnes i Sparebank 1 SR-Bank Markets jobber med kjøp og salg av selskaper både i Norge og utlandet, fusjoner, emisjoner i private og børsnoterte selskaper og verdivurderinger
  • Partner/advokat Rolf Erik Disch i Deloitte Advokatfirma AS bistår selskaper med generasjonsskifte, kjøp og salg av virksomheter: avtaleutforming, utarbeidelse av selskapsdokumenter, skatte- og avgiftsmessige vurderinger og selskaps- og regnskapsmessige vurderinger ved eierskiftetransaksjoner

Les også

Meny