Rekorddeltakelse på VNR-seminar

edit today

Aldri har så mange deltatt på et fagseminar i VNR-regi, som da Peder O. Lie og Ståle Raa ga sine råd om gründerskap og eierskifte i formiddag.

Hele 90 deltakere fikk med seg frokostseminaret på SF Kino Sotra, som ble arrangert av Eierskiftealliansen og Vest Næringsråd. Det er eldrebølgen som gjør temaet høyaktuelt, mange gründere fra etterkrigsårene må nå begynne å tenke på hvem som skal overta bedriften etter dem.

Ekkolodd og datamaskin

Peder O. Lie fortalte historien om familiebedriften Liegruppen på en humoristisk måte, om opp- og nedturer. Han fremhevet at det hadde vært avgjørende for suksessen å ha et godt forhold til banken og at det var viktig å ha et skille mellom privat økonomi og bedriftens økonomi.

– Min far hevdet hardnakket til han døde at man var kommet til veis ende innen teknologi, etter at han investerte i et ekkolodd som gjorde det mulig å se under vann, humret Lie og fortalte så om den første datamaskinen han kjøpte til kr 999.999,-. Den høyeste prisen som var mulig å slå inn på selgerens kasseapparat.

– Presseomtale økte verdien

Ståle Raa snakket åpenhjertig om problemstillinger som melder seg når en gründerbedrift skal skifte eier.

– Det er viktig å være aktiv og sitte i førersetet hele veien for å ivareta kontrollen i en salgsprosess, sa Raa, som ble styrtrik over natten da han solgte Safeguard Group. Han trosset rådene om å ikke fortsette som daglig leder i datterselskapet Låsservice AS, og erfarte at han skulle hørt på ekspertene.

Raa fremhevet også at en mediestrategi er viktig å ha i en bedrift, uavhengig av om man ønsker å selge eller ikke. Presseoppslag medvirket til å øke verdien på bedriften hans.

– Tankevekkere

Blant deltakerne var Olaug og Bjørn Evanger fra Kobbeltveit Golf og Naturpark, med datteren Irene Evanger Raa og barnebarnet Ole Kristian Raa, som også er i slekt med gründeren av Låsservice og vet at det ligger hardt arbeid bak suksesshistorien.

– Det var veldig interessant å høre gründerhistoriene og se hva de har våget og fått til. Vi er midt i et eierskifte selv og etter dette seminaret skjønner jeg at man er nødt til å hente inn ekspertise, sier Bjørn Evanger og erkjenner at golf-ekteparet er kommet sent i gang med eierskifteprosessen.

– En del problemstillinger knyttet til eierskifte melder seg og er vanskelig å snakke om, som for eksempel skjevdeling. Eierskiftealliansens «Ti bud» er nyttig å ta med seg videre, nevner Olaug Evanger.

 

 

Les også

Meny