Ordfører Otto Harkestad (Ap) i Øygarden kommune. Foto: vnr.no

Slik vil han utvikle næringslivet

edit today

Hele 92 prosent av innbyggerne i Hjelme kommune var fiskere før sammenslåingen med Herdla herad. Siden den gang har det vært en rivende næringsutvikling i Øygarden kommune.

Tre store milepæler

Ordfører Otto Harkestad trekker frem tre store milepæler i de 50 årene som er gått: Åpningen av  Rongesundet bru i 18. april i 1968, det regnes som dagen da Øygarden fikk fastlandssamband, åpningen av oljeterminalen på Sture i 1989 og gassanlegget på Kollsnes i 1996. – Det er de tre milepælene som har betydd mest, ikke bare for næringsutviklingen, men for utviklingen av hele Øygardssamfunnet, sier Harkestad til vnr.no 50-årsjubileet skal feires med små og store markeringer hele året til endes. Jubileumsfesten starter i kveld, med fakkeltog fra Rong senter kl 18.00 til Ormhilleren – hvor det blir fyrverkeri og et spektakulært lyd- og lysshow.

Johan Sverdrup-nedtur

Siden oljen kom til Øygarden har næringslivet vært preget av stabilitet. Nedturen var stor da det for noen uker siden ble kjent at olje fra Johan Sverdrup-feltet ikke skal ilandføres i Øygarden, slik signalene skulle tilsi. – Vi er på leit etter et nytt bein å stå på når det gjelder næringsutvikling. Kanskje det blir turisme, hvor vi har mye spennende på gang, sier Harkestad. Han ser ikke bort fra at det vil vokse frem mange nye arbeidsplasser i reiselivsnæringen de neste årene. Det vil i alle fall fortsatt være stor aktivitet ved gassanlegget på Kollsnes i flere tiår til. Næringslivet ellers består av marin næring, service- og håndverksbedrifter. Siden 2012 er det gjort ulike tiltak for å stimulere til økt næringsvirksomhet og større bredde i næringslivet i kommunen, blant annet opprettelse av et politisk «Næringsutval», som ledes av Kjetil Rong. Han har uttalt at nøkkelen er å øke attraktiviteten og få flere til å bosette seg i kommunen. – Ferdigstillelse av kommunedelplanen for Rong og sentrumsplanen vil være viktig for videre næringsutvikling. Det samme vil en forbedret infrastruktur på Rong, påpeker Harkestad, som regner med en politisk sluttbehandling av planene i april.

Handelslekkasje

Det har vist seg å være vanskelig å få øygardingene til å benytte seg av handelstilbudene i egen kommune og handelslekkasjen er stor. Likevel støtter Harkestad utviklingen av Sotra Kystby og urbaniseringen av Straume hundre prosent. – Vekst avler vekst, og et sterkt Straume-sentrum vil bidra til et sterkere Øygardssamfunn. Den posisjonen Ågotnes har fått som subsea-senter er også veldig positivt for Øygarden, blant annet i kraft av nye arbeidsplasser for våre innbyggere, påpeker en feststemt ordfører som ser frem til alt jubileumsåret 2014 har å by på.  

Les også

Meny