Som far så sønn: Runar og Reidar Vindenes, Net El-torget. Foto: VNR.no

Snakket om tabuene

edit today

Penger til familien eller best mulig sikring av bedriftens fremtid? Felleseie mellom søsken eller skjevdeling til en av dem? Hvordan sikre at neste generasjon har det som skal til for å overta? Når bør senior trekke seg ut?

Disse er blant spørsmålene som ble belyst da Net El-Torget og Vest Næringsråd inviterte til fagseminar 11. september i Straume Teknologisenter.

− Familiebedrift eller eierledet bedrift er den vanligste eierformen i Norge, men mange problemstillinger er tabu å snakke om. Vi vil prøve å gi et åpenhjertig innblikk i hvordan vi tenker rundt dette, sa Reidar Vindenes i forkant av seminaret.

På prøvetid

Net El-torget er en utradisjonell handelsbedrift med hovedkontor og lager på Kausland i Sund kommune. Bedriften er importør og distributør av elektriske merkevarer som Kenwood, BaByliss, DeLonghi, Menalux, Braun, Oral-B og Scholl.

Familiebedriften ble av Vest Næringsråd kåret til Årets bedrift i 2007.

Selskapet satser stort og har en målsetning om å doble omsetningen innen tre år. Treårsperioden er arvtakeren, Runar Vindenes, sin sjanse til å vise at han er dyktig nok, før han eventuelt får overta bedriften.

− Det å drive en familiebedrift er et slags kall, og man føler seg mer som en forvalter av familiens eiendom enn eier. Det er viktig å se om Runar har det som skal til, den naturlige autoritet og respekt, samt evnen til å tjene penger, påpeker rådgiver Peter Kolderup Greve.

Tøffe krav

− Jeg var nyutdannet økonom og hadde aldri jobbet i bedriften da jeg ble spurt om å overta. Det gjorde meg glad og samtidig veldig stresset. Jeg er veldig bevisst på hva som forventes av meg, men har tro på at jeg skal klare det, sier Runar K. Vindenes.

Forventningspresset har imidlertid ikke tatt fra ham nattesøvnen siden han takket ja for et år siden. Så langt har omsetningen økt med 30 prosent og alle piler peker i rett retning for bedriften, i et marked som generelt opplever liten økning.

−Nødvendig forandring

At Runar, som et av tre søsken, ble utpekt som rett kandidat for å overta var et resultat av en lang prosess, og slett ingen selvfølge.

− For et par år siden var vi kommet til et punkt der forandring ble nødvendig for at bedriften skal utvikles videre. Samtidig kjente jeg på ønsket om å trappe ned. Nå har vi vært gjennom en spesiell prosess, der familien har vært tvunget til å gå i dialog om eierskifte og vi er kommet oss velberget gjennom det, forteller Reidar Vindenes.

Vindenes mener det er avgjørende å ha erfarne rådgivere til å guide seg gjennom eierskiftet. Valgene som er blitt tatt, ser familien imidlertid effekten av først på lang sikt.  

Les også

keyboard_arrow_up