Sotrakokkene får innpass i utlandet

edit today

Som den første videregående skolen i nord-Europa er Sotra Vidaregåande Skule WACS-godkjent. Les også: I bresjen for kokkeutdanning i Bosnia – Dette betyr at våre elever er sertifisert til å jobbe internasjonalt i 93 land med sitt Norske fagbrev og utdanning. Tidligere har det ofte vært slik at når man reiste ut måtte man bygge på med utdanningen til det landet man kom til, forteller faglærer Eva Danielsen til vnr.no. – Dette er et stort fremskritt inn mot det internasjonale arbeidsmarkedet som våre fag ligger under. Det åpner nye dører for den enkelte elev, legger hun til.

Foregangsskole

World Association of Chefs ‘Societies (WACS) er en upolitisk, faglig organisasjon dedikert til å opprettholde og forbedre de kulinariske standarder for global mat og matkultur. Målene oppnås gjennom utdanning, opplæring og faglig utvikling i medlemslandene. Som medlem i Education Committee i WACS, har Eva Danielsen deltatt i arbeidet med å lage internasjonale retningslinjer. Godkjennelsen til Sotra Vidaregåande Skule vil få stor betydning for alle videregående skoler i landet som tilbyr fagutdanning innen restaurant- og matfag. – Sommeren 2010 hadde jeg et møte med utdanningsdepartementet for å prøve å få til en løsning for alle RM-skoler i Norge, siden vi følger en nasjonal opplæringsplan og er budsjettstyrte. Det var ikke lett. Nå har vi klart å få det til på egen skole, som et slags pilotprosjekt, sier Danielsen (bildet).

Vil trekke elever fra hele landet

Med dette håper man å kunne trekke kokkeelever fra hele landet, som har en målrettet plan for sin utdanning, til Sotra Vidaregåande Skule. – På sikt håper vi at elever med ambisjoner om å reise utenlands vil søke til vår skole for å få sin opplæring, da dette vil gjøre det enklere for dem, sier Danielsen. Kokkeelevene fra Sotra kan nå ta internasjonale Masterchef-programmer, det vil si at de med tiden kan søke om og er garantert å få høyere internasjonale kokkegrader utfra sin praksis og erfaring. Les også: Tar med seg knekkebrødene til NM Formålet med WACS Education Committee er å sikre kvaliteten på kokkefaglig utdanning internasjonalt og øke muligheten for kokker til å jobbe globalt med sitt fagbrev utstedt i sine hjemland.

Les også

Meny