Stålsatt på tonnevis med arbeid

edit today

Helt nede ved sjøen i Straume Næringspark ligger vestlandets største fullsortement-grossist av stål. Med lagerplass på totalt 14.000 kvadratmeter – og en beliggenhet som få andre bedrifter har. – Hadde vi bygget i bedre tider, så hadde terrassen vært dobbelt så stor, sier direktør Steinar Lindgren og gliser. Det er ikke vanskelig å forestille seg at terrassen er et populært pauserom for de 43 ansatte om sommeren. Hit kommer store mengder stål med båt fra blant annet Tyskland hver uke, til bearbeiding, før det blir fraktet videre til lands. Kundene befinner seg mellom Kvinnerherad i sør og Nordfjord i nord. I fjor sendte de fra seg 45.000 tonn stål, 35 lastebillass i uken. I år håper og tror Lindgren at dette tallet blir større.

Stålprisene stiger

– Vi har kapasitet til langt mer. Nå er stålprisene kraftig på vei oppover og dette vil gi økt omsetning, sier Lindgren, som har tro på at bedriften vil nå 2007-nivå i løpet av de neste to årene. Før finanskrisen omsatte selskapet for 620 millioner kroner. Fjoråret endte på 328 millioner kroner i omsetning, litt bedre enn 2009, opplyser Lindgren. – Jeg tror vi kommer til å øke omsetningen med 30-40 prosent innen 2013, sier han med optimisme. Smith Stål Vest kom til Sotra fra Jekteviken i Bergen i 2003 – etter et års jakt på ny lokalisering. Selskapet har avdelinger også i Stavanger og Haugesund, og eies av E. A. Smith AS I hovedlageret på Straume er det stålrensingsanlegg, sagutstyr og et avansert brennebord som benyttes til produksjon for kunder innen mekanisk industri og skipsbyggingsindustrien. – Vi leverer gjerne styrehus med vinduer og det hele til skip, forteller Lindgren.

Kunst i stål

Når VNR er innom arbeides det med utskjæring til et kunstprosjekt på Marineholmen i Bergen, hvor det skal lages en promenade med “bølgedekor” i stål. En datamaskin styrer prosessen, med utgangspunkt i tegninger som kunden har sendt på e-post. Bedriften leverer også til byggeindustri og entreprenørbransjen – alle typer armeringsstål, ferdig kappet og bøyd slik at kunden kan sette byggverket sammen selv, forteller Lindgren. – Stadig flere av kundene ønsker å gjøre noe av arbeidet selv, forklarer han.

Les også

Meny