- Det er mye kommunen kan gjøre for å bli mer næringsvennlig, uten at det koster noe. Det mener ordfører Anne-Kari Landro (H) i Sund kommune. Foto: Inger Elise J. Økland/vnr.no

– Sund kan bli mer næringsvennlig

edit today

Den erfarne Høyre-politikeren rakk bare så vidt å få barn nummer to før hun fikk ordførervervet i Sund kommune i fjor høst. For en drøy måned siden overtok far hjemme og Landro inntok sitt nyoppussede kontor, som er innredet i moderne, minimalistisk stil. – Det er en rolig tid politisk, sier hun med svakt ekko fra de tomme veggene.

Næringsvennlig

Det er varmt, veldig varmt, på kommunehuset i Skogsvåg denne sommerdagen. Hverdagen blir en ganske annen for Landro, som har pendlet til Statoil på Sandsli i mange år. Nå har hun kortere vei til jobb og kortere vei til barnehagen. – Selv om det følger med en del helge- og kveldsjobbing til ordførervervet, så sparer jeg køkjøringen. Jeg tror ikke det kan bli stort travlere enn jeg har hatt det, sier hun. Med sin bakgrunn fra privat næringsliv, er Landro opptatt av å legge forholdene til rette for næringslivet så langt det lar seg gjøre med en stram kommuneøkonomi. Etter å ha følt pendlerhverdagen på kroppen selv, vil hun først og fremst kjempe for å få fortgang i arbeidet med en ny vei fra Ågotnes via Kolltveit til Austefjorden (nord-sør-veien).

Enklere saksbehandling

– Mange har urealistiske forventninger til hva kommunen kan utrette, men jeg tenker at det er mye vi kan gjøre for å bli mer næringsvennlig, uten at det medfører store kostnader. Vi må skape en kultur hvor vi får sakene «gjennom» og sørge for at det første møtet med kommunen oppleves som positivt, sier hun. – Vi kan sørge for at det er satt av tilstrekkelig med næringsarealer og at nødvendig planarbeid blir ferdigstilt slik at det er lettere å etablere seg dersom det dukker opp interessenter, sier ordføreren. Saksbehandlingstid er et annet viktig moment, ikke bare for privatpersoner – men også for næringsaktører. – Vi har et etterslep på dette området, og utvider staben i disse dager for å korte ned saksbehandlingstiden. Ettersom utbyggerne selv betaler for denne tjenesten er dette et kostnadsfritt grep for å gjøre kommunen mer næringsvennlig, sier Landro.

Vil ikke hindre utvikling

Som leder for Planutvalet, har Landro kjempet noen kamper med Fylkesmannen, blant annet i Austefjorden – hvor et stort næringsareal nå er tilgjengelig. Regjeringens lovnad om mer selvstyre til kommunene er noe hun ser frem til. – Det er viktig at vi får fortgang i arbeidet med å kartlegge kulturminnene på Lundaneset, som per i dag er et udefinert område med muligheter for næringsareal. Slike prosesser er altfor omfattende, mener hun. Ordføreren mener ellers at man bør komme i gang med å utarbeide en strategisk næringsplan for hele regionen (inkludert Askøy), slik samtlige kommuner i Regionrådet Vest har vedtatt at man ønsker å gjøre.

Storkommunen

– Jeg er veldig spent på Kommunereformen. Det er ingen selvfølge at Fjell, Sund og Øygarden skal bli en storkommune, vi må være åpne for andre alternativer også. Resultatet må være den løsningen som innbyggerne er best tjent med, sier Landro. Men før høsten setter inn med travle avtalekalendere er det sommer på kommunehuset og alt er litt roligere. Kari-Anne Landro håper hun får tid til noen fine fotturer langs de mange fine løypene i Sund, med minsten i bæremeis. – Målet er å gå alle turene i «Kystpasset». Vestsiden av Sund er helt unik og jeg er helt sikker på at denne kan utnyttes enda mer i reiselivssammenheng, sier hun.  

Les også

keyboard_arrow_up