Thomas Green, daglig leder på Aktiv365. Foto: vnr.no

Tjener penger på din svette

edit today

Tilbudene står i kø for Sotra-striler som ønsker å komme i form, med fire ulike sentre: Sprek og Blid, Aktiv365, Nr1 Fitness og MyLife. Sponsede treningsavtaler til ansatte er noe stadig flere bedrifter ser verdien av.

– Mer energi på jobb

Anja Tanita Moen Arefjord og Henriette Eriksen Ingebrigtsen valgte Aktiv365 på Skjenet på grunn av velværetilbudene som følger med medlemskapet der. – Siden nyttår har vi trent sammen en dag i uken, og så trener vi hver for oss andre dager. Å trene sammen er mer motiverende, forteller de to kollegaene. – Min motivasjon for å trene er hovedsakelig mer energi. Om jeg tar av noen kilo også, er det en bonus, sier Moen Arefjord.

Trening gir bedre helse

Muskel og skjelettplager, samt psykiske lidelser, er de vanligste årsakene til sykefravær. Det er gjort få undersøkelser som viser sammenhengen mellom sponset trening og sykefravær, fordi dette krever kartlegging over lengre tid og det er vanskelig å si med sikkerhet at det utelukkende er treningen alene som har hatt effekt på sykefraværet. Men helsegevinstene av fysisk aktivitet er veldokumenterte og ubestridte. – Vi vet at regelmessig mosjon reduserer risikoen for en rekke livsstilssykdommer som hjerte/karsykdommer, slag, diabetes type 2 og psykiske lidelser som lettere angst og depresjon. Mosjon gir også bedre humør, mestringsfølelse og bedre søvnkvalitet. Kroppen frigir endorfiner, «lykkehormoner», når man trener. Trener man sammen med andre får man også en sosial effekt av treningen, sier veileder Linda Olsen Løland i Bedriftsidretten Hordaland. Det er et særforbund under Norges Idrettsforbund som tilbyr organisert fysisk aktivitet til arbeidslivet eksempelvis gjennom bedriftsidrettslag og HMS-prosjektet Aktiv Bedrift. – En undersøkelse fra Danmark viste at inaktive menn hadde tre ekstra sykedager og at kvinner hadde sju ekstra sykedager per år, sammenlignet med aktive menn og kvinner, legger hun til.

Store bedriftsavtaler

Aktiv365 feirer i disse dager 1-årsjubileum på Straume. – Vi opplever at folk setter pris på bredden i tilbudet. Mange melder inn alle familiemedlemmene fordi de også liker tilbudet vi har til barn og unge. Gjennom Spa-avdelingen får vi mange kunder som i utgangspunktet ikke kommer for å trene, i alle aldre. Vi ser også at harde gruppetimer appellerer til menn, forteller daglig leder Thomas Green og legger til: – Vi har fått endel store avtaler, blant annet med Fjell kommune og Sartor Storsenter. Bedrifter har begynt å bruke oss til seminarer og kick-off som gjerne avsluttes med trening og velvære.

Tåler konkurransen

Sprek og Blid er fortsatt den desidert største aktøren på Sotra, med tre sentre på henholdsvis Straume, Ågotnes og Skogsvåg. Senteret i Sund har økt medlemsmassen ytterligere siden åpningen i september. – Vi har 1200-1500 medlemmer i Skogsvåg. Rundt 500 av dem var Sprek og Blid-medlemmer fra før. Vi opplever at senteret i Skogsvåg tiltrekker seg en mer variert aldersgruppe, det er blitt veldig godt mottatt i Sund, forteller salgsleder Arne Olsen i Sprek og Blid. Også de opplever at det er populært å melde hele familien inn – fra barn til besteforeldre. – Å ta vare på helsen er en trend i tiden, legger han til.

Ulike tilbud

Nr1 Fitness Express åpnet i Straume Næringspark påsken 2012. I juni åpnet samme kjede senter nummer to i samme bygg: MyLife, rettet mot målgruppene som i utgangspunktet vegrer seg for å gå på treningssenter. – Nr1 Fitness Express er et billigkonsept som har vært etterlyst, etter responsen å dømme. MyLife er mer et livsstilssenter enn et treningssenter. Det er en vanvittig konkurranse mellom treningssentrene på Sotra, men jeg mener at det er plass til alle fire fordi det er fire ulike tilbud. Samtidig vet vi at det kun er 15 prosent av befolkningen som trener på treningssenter, utfordringen er å få flere i fysisk aktivitet. Med MyLife mener vi at vi kan klare det, sier daglig leder Trygve Anundsen.

Les også

Meny