Unge kokkespirer med sans for tradisjonsmat

edit today

Det er hektisk aktivitet på kjøkkenet på Sotra Vidaregåande Skule avdeling Bildøy. Det gjenstår ennå noe før alt er klart til årets julebord i kantinen. – Skjær opp lefser i små smakebiter, beordrer Simon Storebø sine medkokker. Han er daglig leder i ungdomsbedriften Takkebakst, som sist uke fikk presentere seg på VNRs desembertreff sammen med Snadderposteien UB. Takkebakst UB produserer lefser og potetkaker, med tradisjonelle og nye smaker.

– Lærerikt

– Lederskap kan være vanskelig, man skal ha kontroll på ting, sier Simon (17), som har fremtidsplanene klare. Han skal bli kokk. – Planen er å ta læretiden på et hotell, deretter har jeg lyst til å jobbe offshore noen år før jeg starter restaurant i en storby, kommer det fra Simon, som ikke utelukker at han må til utlandet for å få realisert restaurantdrømmen sin.

Matlaging med glød

Bordet inne i kantinen bugner av mat i utallige varianter. Ingen tvil om at maten er laget med engasjement. Gjestene, blant annet elever og ansatte ved skolen, er begynt å komme. Ved inngangsdøren jobber representanter fra samtlige ungdomsbedrifter ved skolen, iherdig for å få solgt mest mulig. Her finner man også knekkebrød, varmrøykt laks og bringebærsirup. – Dette er fine julegaver, spesielt til dem som sier at de ikke ønsker seg noe, reklamerer Kamilla B. Turøy (bildet), daglig leder i Snadderposteien UB.

Bruker lammelever

Med hjelp fra mentor Stein Olav Henriksen, har de utviklet ”Snadderposteien” og ”Luxusposteien”. Hemmeligheten er lever av lam, som normalt blir kastet. De har sikret seg tilgang på dette fra Strilalam. Som tilbehør har de laget ”Rødbetsnadder” og ”Agurksnadder”. Skolen har en tradisjon for å komme opp med kvalitetsprodukter gjennom sine ungdomsbedrifter, og vant i fjor Gastronomiprisen i NM for ungdomsbedrifter for sitt flatbrød. Årets ungdomsbedrifter vil ikke være dårligere, og er spente fremfor deltakelsen i Hordacupen 13. mars neste år. Gjør de det bra der er neste stopp NM i Oslo.

Les også

Meny