Valgte fiskeoppdrett fremfor Nordsjøen

edit today

Det koker i merdene i Porsvika. Rundt 100.000 velfødde laks og ørret venter uvitende på å bli middagsmat. Halvparten av dem havner i norske ganer, mens andre halvdelen skal ut på reise. – Vår røkelaks ble kåret til verdens beste av et italiensk magasin for noen år siden, og da tok det italienske markedet helt av. Italienerne er kravstore når det gjelder kvalitet, og de bruker laks til alt – også til pasta og pizza. Mesteparten av eksporten vår går til Italia, forteller Kjell Inge Eide – medeier og daglig leder av Sotra Fiskeindustri AS. To ganger har røkelaksen blitt kåret til Norges beste, senest i 2011. I 2009 ble Sotra Fiskeindustri kåret til Årets Bedrift av Vest Næringsråd. De siste årene har utfordringene handlet om å levere nok, og utvidelsesplanene er store. En reguleringsplan som nylig ble godkjent av Sund kommunestyre vil gi dem større produksjonskapasitet.

Helautomatisert og moderne

To timer tar det fra fisken blir hentet opp fra sjøen til filetene er ferdig pakket. All produksjon er automatisert, maskiner sløyer og roboter løfter kassene. Kun på vei inn og ut av maskinene trengs manuell arbeidskraft. Det har vært en enorm utvikling innen oppdrettsnæringen siden Eide for 32 år siden vakumerte den første røkelaksen på «gullbrett», og begynte med salg via kjelleren til foreldrene. – Jeg tenkte at siden annet pålegg og kjøtt ble solgt vakumpakket, måtte det være et marked for vakumpakket laks også, sier gründeren. På den tiden ble det produsert 5000 tonn årlig på landsbasis i Norge – i dag produseres det 1.100.000 tonn. Sotra Fiskeindustri AS har 150 ansatte, og produserer 20 tonn laksefilet og ca 5 tonn røykt laks daglig. I august tar de i bruk nytt utstyr i røykeriet og forventer et produksjonsvolum som slår alle rekorder ved utgangen av året. Men på grunn av den lave lakseprisen vil ikke omsetningen øke i kroner og øre.

Uforutsigbart og spennende

Fra kontoret sitt i Porsvika har Eide løpende kontroll med prosessene – hvor mange kasser som fylles med fisk hvert minutt; vekt, sort og kvalitet. Et ustabilt marked gjør at ingen dag er lik den andre. – Det er vel uforutsigbarheten og utfordringene som gjør at jeg trives så godt i bransjen. Dessuten er det meningsfullt å kunne jobbe med matforsyning, sier Eide. Han mener karrieremulighetene innenfor den marine næringen er en godt bevart hemmelighet og at rekrutteringsproblemene til bransjen skyldes fordommer. – Vi trenger mekanikere, maskinoperatører, teknikere… for dem som ønsker å jobbe med salg og markedsføring er det god lønn og store reisemuligheter, legger han til. I 2009 gikk Sotra Fiskeindustri AS og Coast Seafood AS inn i en strategisk allianse, som ga dem betydelig økt kapasitet på filet- og røyktproduksjonen. Coast Seafood er Norges tredje største eksportør av laks, og tar seg av all markedsføring. Selskapet eier 23 prosent av aksjeandelene i Sotra Fiskeindustri.

Les også

keyboard_arrow_up