– Vi er eksperter, men ingen innovatører

edit today

Sjømatnæring, industri og varehandel var stikkord for Augusttreffet til Vest Næringsråd i går. NCE Seafood Innovation Cluster var blant dem som presenterte seg.

– Jeg vil påstå at ingen andre regioner i verden har så mye samlet ekspertise som havnæringene i Bergensregionen. Vi har et stort potensial til å skape ny innovasjon, sa Tanja Hoel til et hundretalls fremmøtte i Straume Teknologisenter.

Hoel er leder for NCE Seafood Innovation Cluster, som i sommer fikk tildelt NCE-status (Norwegian Centre of Expertise) gjennom Innovasjon Norge. Landets fremste klynge på sjømat.

Metter 14 mill. munner

Hver dag spises det 14 millioner måltider norsk laks i verden.

– Det er en enorm interesse for Norge i utlandet, fra aktører som vil ta del i vår kompetanse. Det er mer kjent i utlandet enn på hjemmebane hvilken ekspertise vi har, la hun til.

Sjømatnæringen sysselsetter 50 millioner mennesker på verdensbasis. Hele 70 prosent av jordkloden er dekket av vann, men mindre enn 5 prosent av verdens matproduksjon skjer i havet. Samarbeid mellom GCE Subsea og NCE Seafood Innovation Cluster skal sikre ny innovasjon.

Forskning må til

– Vekstambisjonene er store og sjømatklyngen vil bidra til å realisere disse, fortalte Hoel og la til at Norge scorer dårlig på internasjonale innovasjonstester.

– Vi må skape et inkubatormiljø som øker innovasjonsgraden. Vi trenger en ny type kunnskap, la hun til.

I midten av september, 15.-16., arrangerer klyngen Ocean Talent Camp, for å fange opp neste generasjon arbeidstakere, og 29.-30. oktober arrangeres en bærekraftkonferanse.

Andre aktører som presenterte seg på Augusttreffet var Sotra Bil og Sotra Piping, i tillegg presenterte Sparebank 1 SR-bank «Varehandelsrapporten for Vestlandet».

Hovedtrekkene i rapporten er fortsatt vekst i varehandelen, særlig i områder med befolkningsvekst. Drivere er urbanisering og utvidelser av kjøpesentrene. Serveringssteder overtar mye av varehandelen i sentrum.

Skikkelig Mat bød på kortreist minglemat til deltakerne på Augusttreffet.

 

 

 

Les også

Meny