«Fremtidens energiløsninger kommer fra vest»

edit today

Konferansen ble arrangert av Sotra vidaregåande skule, Vest Næringsråd og Gode Sirklar onsdag – og samlet 50 deltakere. Kunnskap i et byutviklingsperspektiv sto i fokus for det som var en startkonferanse for organiseringen av en fremtidig videregående skole på Sotra. Les også: En kunnskapsby i emning Signalene fra fylkespolitikerne som var tilstede var at det i stor grad er opp til regionen selv å legge føringene, og at videre beslutninger fra fylket avhenger av innspill fra regionen.

Nødvendig med enighet

Både Fjell-ordfører Eli Berland (H) og Nina Glesnes (Ap) i Sund tok til orde for at det er viktig å oppnå snarlig enighet i regionen. – En attraktiv kunnskapsby på Sotra må ha en kunnskapsinstitusjon på Straume, sentralt ved sentrum av Sotra Kystby. Her bør både videregående opplæring, høgskolestudier og etterutdanning for næringslivet samles. Da kan det etableres en studentcampus med både faglige og sosiale tilbud, noe som vil skape et solid grunnlag for god læring og øke stimulansen for gründerspirer, mener direktør Thomas Skålnes i Sartor Storsenter.

Det blå gullet

– Bioteknologi kommer for fullt i Europa, det må vi slå til på her også, sa daglig leder Sigmund Kvernes i Gode Sirklar, næringsutviklingsselskapet til Fjell, Sund og Øygarden kommuner. Han understreket også viktigheten av å koble seg på prosessen i Bergensregionen, og gripe «energiskole»-muligheten. Kvernes vektla dessuten at det er viktig å ta med ungdomsskolene i utviklingen av Sotra vidaregåande skule. Arne Franck Nielsen i Statoil, som er styreleder i Science City Bergen, snakket blant annet om energiskoler, ett av satsingsområdene i Science City Bergen.

Heiagjengens kraft

– Det var på Vestlandet oljeeventyret startet og det er her fremtidens energiløsninger kommer fra. Energi er den største næringsveien i regionen, her har vi hatt sterk kompetanse og gode fagmiljøer hele veien, uten at potensialet er hentet ut. Det er nødvendig at vi løfter mer i flokk enn vi har gjort til nå, sa han. Hans råd til Sotra for å posisjonere seg mot en «energiskole»-status, er å se mulighetene som allerede er etablert og mobilisere en «heiagjeng». Utnyttelse av jordvarme ble løftet frem av Nielsen som en ny næringsmulighet for Bergensregionen. Se bildene fra konferansen! Fakta

Bakgrunn for konferansen

Fylkestinget har vedtatt at Sotra vidaregåande skule skal få en fremtidig samlokalisering på Bildøy/Straume. Det er også vedtatt at rehabilitering av eksisterende skole på Bildøy skal starte i tidsrommet 2017 – 2020. Skolen ønsker å ta en proaktiv rolle for å få en avklaring om fremtidig organisering før evt. rehabiliteringsarbeid starter, og målet med startkonferansen var å få fylkeskommunen og andre på banen.  

Les også

Meny