– Nå er Gründerparken Vest viktigere enn noen gang

edit today
Ingen av de 15 selskapene i parken har kastet inn håndkledet i koronakrisen, og nå vil flere inn.

– Det er ikke noen tvil. De siste månedene har gjort det enda viktigere å ha en gründerpark, sier Aleksander Helmersberg

Han sitter i styringsgruppen for Gründerparken Vest i Straume Teknologisenter, og er den prisbelønte gründeren bak selskapet Milla Says. Helmersberg skulle akkurat til å bestille flybilletter Norge rundt for å holde kurs da Korona-stengningen av landet skjedde i mars. Istedet la han om driften, begynte med kurs over nett og opplevde suksess med det.

Aleksander Helmersberg, Milla Says

– Det jeg har lært av dette er at når man er liten kan man omstille seg kjapt, sier han.

Ett firma i Gründerparken Vest mistet all inntekt dette året da koronakrisa slo inn. Dette har sagt opp kontoret i parken, men ikke lagt ned. De resterende 14 holder stand, og ett av dem, Vestlandshytten, går mot et rekordår.

– Klarer man å komme ut på den andre siden av denne krisen skal det mye til for at du ikke har livets rett, mener Helmersberg.

Krisetid betyr kreativitet

– Du kan se over hele Norge. Det er alltid i krise folk begynner å omstille seg, tenke nytt, tenke innovasjon og skape noe selv. Ideelt sett burde vi utvidet nå. Jeg tror det er flere som kommer til å spørre om å få plass her fremover, fortsetter han.

Det var nettopp slik Gründerparken Vest ble etablert i mars 2017, etter forrige oljekrise. I tillegg til at gründere som satt ved kjøkkenbordet fikk seg et kontorfellesskap, ble også selskap etablert som en direkte følge av olje-nedturen.

– I slike situasjoner må kommunen være rustet til å åpne dørene for gründere, og sørge for at de har en plass å utspinne sin energi og innovasjon til å skape noe selv. Det verste kommunen kan gjøre nå er å lukke døren, mener han.

Ber kommunen se langt frem

Helmersbergs ønske med Gründerparken Vest er at de som nå sitter og grubler på om de skal følge ideen og drømmen sin, ikke skal måtte oppleve det samme som han gjorde i 2014. Han fikk snakke med en person i kommunen som berømmet ideen, men henviste ham til det som den gangen het Nyskapingsparken i Bergen.

– Er det dét vi ønsker? Å miste arbeidsplasser til Bergen? Dette er jo en plass for å skape arbeidsplasser og inntekter!

Han forstår at det er vanskelig for lokalpolitikerne og kommunen å se nytten av Gründerparken når 14 selskaper sitter én her og én her og to der, men minner om at de fleste selskap begynner i det små.

– Er det ikke bedre at man sysselsetter seg selv her i kommunen, klarer å drive levedyktig, skaffer inntekter til seg selv og samfunnet istedenfor å ta bussen til byen?

– Jeg mener kommunen må se dette i et lengre perspektiv, og da mener jeg Gründerparken Vest er viktigere enn noen gang. Nå skulle det vært rigget for å kunne si: kom inn, sitt i miljøet, ta denne pulten gratis en periode, sjekk om ideen er levedyktig, i så fall har vi et kontor til deg, utdyper Aleksander Helmersberg.

HUSMØTE: På husmøte for gründerne ble det klart at ingen av selskapene går mot konkurs som følge av koronakrisen.
Slapp to måneders husleie

– Per nå har vi to ledige kontor, og ett tredje er reservert, forteller Rikard Toft Ledang, daglig leder i Vest Næringsråd, og prosjektleder for Gründerparken Vest. Han støtter Helmersberg i synet på viktigheten av parken akkurat nå.

– Det er ikke tvil om at de har godt av å sitte i et fellesskap, og nå er de tilbake etter stillheten som runget i gangene her i noen måneder, sier Ledang.

Fra midten av mars ble Gründerparken Vest tømt for mennesker. Kaffemaskinen måtte stenges ned, møterom ble låst og drop-in-kontorene ble gjort utilgjengelig. Gründerne satt på hjemmekontor, og måtte ta stilling til om de skulle permittere seg selv. Noen måtte også gjøre dette.

– Det er det mest kritiske vi har opplevd, sier Ledang, som gikk vi i dialog med styringsgruppen (Atle Dåvøy, Marianne Sandahl Bjorøy og Nils Kåre Skoge, Mariann Persson og Aleksander Helmersberg) og besluttet å innvilge husleiedekning i to måneder (april og mai) for alle gründerne.

– Alle andre kostnader er lagt på is i håp om at dette kunne hjelpe de som satt på hjemmekontor og ventet på husleieregningen, sier han.

– Hva tenker du om at gründerne klarer seg i krisetid?

– De er flinke. Jeg er stolt av dem. De klorer seg fast i det de skal leve av, sier Ledang.

Får telefoner fra permitterte med idéer

Vekstportalen – en ressurs for næringslivet, har hjulpet flere kriserammede bedrifter med å finne tiltakspakker som passer for den enkelte. Rådgiver Sirianne Arnestad Hellerud melder nå at henvendelsene dreier seg mer og mer om hvordan man skal gå frem for å etablere en bedrift.

– Mange er permitterte, og ikke alle er sikre på om de kommer tilbake i jobb så fort som man hadde håpet på. Derfor sitter flere med ideer som de kanskje ønsker å satse på, forteller hun.

Akkurat disse menneskene med ideer er Gründerparken Vest ment for, mener Aleksander Helmersberg. Han tror det sitter mange ledige kreative mennesker hjemme nå som bare trenger å bli pushet litt.

– De sitter kanskje og vurderer om de skal søke på jobber, eller skal de gå for ideen de har tenkt på lenge. Da er det viktig å si at vi har plass til dem. De må komme seg opp om morgenen, levere barn i barnehage og på skole, komme seg til et kontor, treffe andre mennesker, få innspill, tips og råd. Det kan være forskjellen på at en idé blir til et selskap, mener Helmersberg.

DISSE ER DER: Slik ser kontorfellesskapet i Gründerparken Vest ut, når man tenker at man går inn i gangen fra nederst i bildet.
Disse selskapene befinner seg i Gründerparken Vest nå:

Vi legg til rette for deg som ønskjer å skapa arbeidsplassar, uansett om ønsket kjem fra ein heilt sprø innovativ idé, eller eit sterkt ønske om å starte for deg sjølv.

  • Rimelege kontor av ulik storleik, møterom og fellesareal
  • Kurs og seminarer med kompetanse- og finansieringsmiljøet
  • Møteplass for oppstartbedrifter i Øygarden

Les også

keyboard_arrow_up