Her åpner han restaurant

edit today

Han har gård, slakteri, barnehage og sagbruk – for å nevne noe. Nå prøver «altmuliggründer» Kristofer Lie seg på restaurantdrift også, med en tydelig lokalmatprofil.

Steffi Støvo ligger midt i klyngen av gamle og nye reiselivstilbud på Fjell Gard. Fra før finnes Fjell festning, Russarstegen og Gjerdet Kulturminnegard – samt nyetableringen Urtemakeriet Kulturbakeri vis a vis Fjell kyrkje.

Kristofer Lie har vært sentral i etableringen av Gjerdet og ryddingen av turstien opp til festningen. Hans eget selskapslokale med pub sto ferdig for to år siden, og har vært brukt hovedsakelig til utleie for lukkede lag – og er fullbooket med julebord ut året. Nå blir det restaurantdrift med faste åpningstider – og alle rettigheter.

Åpent søndager

– I første omgang holder jeg åpent hver søndag i advent fra kl 14 – 20 og «Åpen Gård» for familier fra kl 14 – 17. Det blir muligheter for å smake på pinnekjøttet til Strilalam og det blir lammeburger og hjorteburger på menyen, sier Kristofer Lie, som nå er på jakt etter en kokk som deler hans lidenskap for lokalmat.

Med 50.000 friske kroner i støtte fra Sparebanken Vest/VNR-fondet markedsfører han nå et helt nytt tilbud på Fjell. Stikkordet er kortreiste smaksopplevelser.

Hjerte for lokalmat

– Som en av seks bønder i Strilalam, ønsker jeg å ta konseptet et steg videre med restaurantdrift og lokalmat. På den måten vil jeg få en helt annen lønnsomhet på mitt eget lokalproduserte kjøtt og oppnå en større verdiskaping, sier Lie til vnr.no.

Kokken han nå leter etter vil bli ansatt på deltid i første omgang og heltid på sikt. Den rette personen vil få mulighet til stor påvirkning og innflytelse på daglig drift, men må dele Lies engasjement for sitt konsept. Strilalams verdier bygger på dyrevelferd, noe Lie er brennende opptatt av.

Historien bak maten

Prinsippet er i tråd med trenden ellers i verden – sporbar mat, små gårdsbruk og bærekraftig matproduksjon.

– Man skal kjenne historien bak maten man spiser. Mine dyr har hatt et lykkelig liv når de slaktes i ro og mak på stedet. Det blir det godt kjøtt av, påpeker han og legger til:

– I tillegg til sau har jeg tilgang på hjort som er skutt lokalt og har også egnet areal for dyrking av grønnsaker her på gården. Vi har også begynt med slakt av gris i Strilalam. Man må være en dårlig kokk for å ødelegge de gode råvarene, humrer han.

Restaurantmenyen skal varieres etter sesong og tilgang på råvarer.

Boliger og bioanlegg

Kristofer Lie har 30 år med sauehold bak seg, men ble først i voksen alder interessert i jordbruk. Han begynte på agronomutdanning som 26-åring og da han overtok gården var det kun jord og mark. I 1984 startet han med sagbruk. I dag sysselsetter gården to fulle stillinger og Gardstunet barnehage har 15 årsverk. Inn på Tunet er et tilbud for vanskeligstilt ungdom som Lie drifter.

Så stort er hans ønske om å formidle tradisjonell gårdsdrift til oppvoksende generasjoner, at han har satt av deler av gårdseiendommen til bygging av 18 boliger i et moderne klyngetun. De er godkjente og for salg.

– Til oppvarming av alle bygningene skal jeg etablere et flisfyringsanlegg som jeg har fått 900.000 kroner til av Innovasjon Norge. Det er godkjent og klart for bygging, sier den driftige bonden med mange jern i ilden.

Men først skal restauranten settes i drift.

 

 

Les også

keyboard_arrow_up