DELTE ERFARINGER: Bent-Inge Storheim, daglig leder i ACOS A/S, fortalte om bedriftens erfaring med å søke SkatteFUNN. Foto: Silje Ulveseth

SkatteFUNN-prosjektet til ACOS førte til vekst

edit today
Daglig leder i ACOS, Bent-Inge Storheim, er glad for at SkatteFUNN oppfordrer bedrifter til å tenke nytt.
[divider line_type=»Full Width Line» line_thickness=»1″ divider_color=»default»]

ACOS utvikler og implementerer programvare for offentlig og privat sektor og ble stiftet i 1997. Nå er de 115 ansatte på Straume og 30 i Oslo. Så langt har ACOS hatt åtte forskjellige SkatteFUNN-prosjekt og roser Forskningsrådets virkemiddel, som stimulerer til mer forskning og utvikling.

Tirsdag 4. juni arrangerte Forskningsrådet og Revisor Vest et skriveverksted for SkatteFUNN sammen med Vest Næringsråd. I den anledning delte daglig leder i ACOS sine erfaringer og ga råd til andre som vurderer å søke SkatteFUNN.

− Hadde det ikke vært for SkatteFUNN, hadde vi kunne hatt den veksten som vi har hatt, sa daglig leder i ACOS, Bent-Inge Storheim.

Produktene ACOS utvikler blir brukt til å digitalisere og effektivisere i departement, kommuner, forsikringsselskaper, banker og statlige etater.

− Vårt utgangspunkt for det siste SkatteFUNN-prosjektet er at vi sitter på enormt mye data, og folk etterspør mange rapporter, men disse rapportene gir bare et øyeblikksbilde og ikke hele sannheten. Derfor ville vi lage et system som kunne servere beslutningsdata på et sølvfat til kundene, fortalte Storheim.

LES OGSÅ: Kraftig økning i søknader til SkatteFUNN fra Nye Øygarden

Prosjektet ble til etterspurt produkt

SkatteFUNN-prosjektet fikk «Plattform for bedre beslutning» som arbeidstittel, som til slutt ble til produktet «ACOS ledelse info». Prosjektet har resultert i en standardisert måte å levere ledelsesinformasjon på, gi tilgang på viktig data og utvikle en innovativ løsning som kan gi organisasjonene fortløpende digital oversikt og kontroll.

− Resultatet ble en ønskebrønn av funksjonalitet. Dette er en helt ny måte å se data på – du kan klikke, undersøke, bla tilbake i tid og filtrere snitt behandlingstid. Det ble rett og slett en revolusjon i å holde ryddighet i arkivene, som har blitt veldig godt mottatt, sa Storheim og smilte.

ACOS visste også at konkurrentene deres ikke hadde gjort dette, derfor var det ekstra gøy å kunne lansere prosjektet.

− De anbudsdrevne kravene kommer fra kundene, men det var ingen som kunder som spurte oss om å lage dette produktet. Nå forventer kundene at et godt arkivsystem skal inneholde denne funksjonen, og det har blitt en del av vårt konsept som gir oversikt og kontroll, fortalte Storheim.

[divider line_type=»Full Width Line» line_thickness=»1″ divider_color=»default»]
Her er ACOS sine råd til SkatteFUNN-søknad
  1. Skriv søknaden selv.
    DELTE ERFARINGER: Bent-Inge Storheim, daglig leder i ACOS A/S, fortalte om bedriftens erfaring med å søke SkatteFUNN. Foto: Silje Ulveseth
    DELTE ERFARINGER: Bent-Inge Storheim, daglig leder i ACOS A/S, fortalte om bedriftens erfaring med å søke SkatteFUNN. Foto: Silje Ulveseth

    Ta ut alle spørsmålene først og jobb med søknaden i et word-dokument. Det er tungvint å skrive søknaden direkte inn i malen.

  2. Finn et reelt nytt prosjekt du vil gjøre.
    Det er gøy å lansere noe som ikke er etterspurt. Treffer du et behov i markedet og er det betalingsvilje?
  3. Få frem det som er vanskelig og hvordan har du tenkt å løse det
    Trenger du å kurse noen for å få til prosjektet?
    Det kan være en fordel å samarbeide med kunder for å komme i mål med prosjektet.
  4. Skriv etterprøvbare milepæler
  5. Skriv søknaden med klart språk
    Ikke gjør det vanskelig med fagspråk, gjør innholdet forståelig.
  6. Snakk med Norges forskningsråd
    Lytt til tilbakemeldingene som kommer, de er her for å hjelpe deg.

− Første gang du skal skrive en SkatteFUNN-søknad kan det være tungt. Det positive er at du blir tvunget til å tenke gjennom prosjektet på forhånd. Hva skal du oppnå? Du får uansett igjen for strevet når du skal få i gang prosjektet internt. Da er det ryddig, enkelt å forholde seg til planen og du får også en helt annen entusiasme internt i organisasjonen, rådet Storheim i ACOS.

[divider line_type=»Full Width Line» line_thickness=»1″ divider_color=»default»]
Rigmor Fardal (Forskningsrådet), Bent-Inge Storheim (ACOS) og Bjør Tore Wilhelmsen (Revisor Vest) Foto: SIlje Ulveseth
Rigmor Fardal (Forskningsrådet), Bent-Inge Storheim (ACOS) og Bjør Tore Wilhelmsen (Revisor Vest) Foto: Silje Ulveseth
Søk SkatteFUNN tidlig

Rigmor Fardal, spesialrådgiver i Forskningsrådet, ga deltakerne grundig informasjon om hvordan de søker og hva de bør tenke gjennom.

− Det var godt oppmøte, stort engasjement – så dette lover veldig bra for næringsutviklingen. Her er det mange gode prosjekter på gang, opplyser Fardal.

Hun oppfordrer alle om søke tidlig, da man får bedre veiledningsmuligheter første halvår. Både forskning (ny kunnskap) og utvikling (eksisterende kunnskap på nye områder eller nye måter) kan støttes.

For andre gang på rad er Revisor Vest med som samarbeidspartner på seminaret, fordi de ønsker å være en samtalepartner for bedrifter underveis i søknadsprossen. Revisor-relaterte spørsmål forekommer nemlig hyppig under SkatteFUNN-seminar.

Sondre Valaker, advokat i Kluge Advokatfirma.

− Det er kjekt at det kom så mange forskjellige bedrifter. Jeg håper de vil utnytte potensialet som ligger i SkatteFUNN, sier Bjørn Tore Wilhelmsen, daglig leder i Revisor Vest.

Blant deltakerne var det alt fra store selskap til gründerbedrifter. Sondre Valaker, advokat i Kluge Advokatfirma, synes det var et lærerikt seminar.

− Vi bistår en del gründer- og oppstartselskap og i den forbindelse må vi opplyse om hvilke ordninger som finnes. Nå vet jeg mer om søknadsprosessen og det har vært svært nyttig påfyll, sier Valaker til Vest Næringsråd.

Fredag 23. august vil Rigmor Fardal fra Forskningsrådet ha kontordag i Gründerparken Vest og er da tilgjengelig for alle som trenger hjelp til SkatteFUNN-søknad.
[divider line_type=»Full Width Line» line_thickness=»1″ divider_color=»default»]
Se flere bilder fra seminaret

Les også

keyboard_arrow_up