Dette skjer i «Periferien»

edit today

Nye artister, ny scene, ny matprofil, ny festivalsjef – og ny konferanse. Periferikonferansen utfordrer oss i debatten om urbanisering og vekst 22. august. 

Periferifestivalen er for lengst blitt en seriøs, profesjonell aktør og en drivkraft i både nærmiljøet og i regional sammenheng. «Periferien» har ikke bare satt Sund kommune på det kulturelle kartet, men hele regionen.

Urbanisering og kulturell innovasjon

– Vi ønsker at Periferifestivalen skal være et regionalt samlingspunkt, et fyrtårn, der vi kombinerer tradisjonselementer med urbane elementer. Dette ønsker vi for konferansen også, sier programansvarlig Ole Øvretveit.

Konferansen innleder festivalhelgen med å samle aktører fra ulike arenaer, private og offentlige til debatt med et kulturaspekt. I år skal det handle om byutvikling og urbanisering. Øvretveit mener det er god timing.

Se hele programmet for Periferikonferansen her!

– Vest Næringsråd arrangerer kystbyseminar i november. Bergen Næringsråd har nettopp hatt en konferanse om håndtering av befolkningsveksten og fylkeskommunen jobber med en sentrumsstrategi, nevner Øvretveit og legger til:

– Man kan ikke planlegge god kultur eller næringsutvikling. Man kan legge til rette for det – men hvordan?

På listen over foredragsholdere finner du blant annet Bård Sandal, fylkesdirektør for regional utvikling i Hordaland fylkeskommune, spesialrådgiver Tore Jensen i Opus og storingsrepresentantene Ove Trellevik og Jette F. Christensen.

Vi blir mange

Innbyggertallet i Bergen og kommunene rundt vil øke med 150.000 de neste årene. Dette vil gjøre Bergen til et mer kompakt bysentrum. Samtidig vil det komme opp nye bystrukturerer, ikke minst i vest – hvor kommunene i utgangspunktet er mer rurale og suburbane.

«Urbanisering eller ruralitet – hva er best, egentlig?» Årets tema handler blant annet om hvordan byutviklingen kan bidra til å gjøre Hordaland til en nærings-, kultur- og innovasjonsregion.

VNRUng hjalp dem frem

Periferifestivalen er større enn noen gang, med blant annet «Årets Spellemann 2013»: Monica Helldal på programmet, i tillegg til navn som Aurora Aksnes, Motorpsycho, Ylvis, Highasakite, Thomas Dybdahl  – og amerikanske Steve Earle. Aldri før har noen reist så langt for å skape festivalstemning fra scenen på Glesvær. Pogo Pops og De Musikalske Dvergene er også på programmet.

Hvitmalt gjerde spilte først på PeriferiUng-scenen, som er sponset i sin helhet av Vest Næringsråd. Etter to Spellemann-priser for debutplaten er de tilbake, denne gang på den nye scenen.

– Matområdet har fått nytt, helhetlig design med røffe trevegger, og menyen har fått en sterkere profil, inspirert av sjøen. Den nye scenen gir økt kapasitet og mulighet til å fordele artistene på de scenene de passer best. Vi ligger godt an med billettsalget, sier festivalsjef Atle Sekkingstad til vnr.no.

Se hele festivalprogrammet her!

Vinn billett til Periferifestivalen – delta i VNRs sommerkonkurranse! 

Les også

Meny