Har skapt et levebrød av hjemmebakst

edit today

Når du kjører inn på tunet til Kirsti Johanne Back og Bjørn Thorbjørnsen er det som om tiden går litt saktere. En bunt med høner og en svarthåret katt hilser deg velkommen med bedagelig blikk. Lukten av urter og nybakt brød setter sansene i sving. I gartneribygget er dagens bakst under produksjon og snart klar for levering til kundene – sjokoladekake med rødbeter, brød i ulike varianter og pizza. – Jeg liker å variere, prøve nye ting. Det som ikke selger godt kutter jeg ut, sier gründerkvinnen. Back selger også blomster og nips, matoljer og kryddersmør, interiørprodukter og mye mer. Sist helg tok salget helt av, til tross for regnvær. Medieomtale i Bergens Tidende og ukebladet Hjemmet sørget for dobbel omsetning i forhold til en vanlig lørdag.

Vil utvide

Fjorårets overskudd gikk med til investering av eltemaskin og annet effektiviserende utstyr. Med 13 mål tomt og 300 meter strandlinje er mulighetene store, og ekteparet har planene klare for videreutvikling av sitt konsept. I tillegg til Urtemakeriet leier de ut et anneks gjennom selskapet Porsvik Bruk, svært ettertraktet blant tyske turister. Dette er det Kirstis ektemann som tar seg av. – Vi er kommet til et punkt der vi er nødt til å utvide for å kunne øke produksjonen. Markedet er der, men plassen begrenser oss. Nå hender det at vi må si nei på grunn av for liten kapasitet. Vi ønsker å bygge et nytt bakeri, som vil forenkle både produksjon og renhold. Det vil frigjøre mer plass til butikk og kafe, som er etterspurt blant kundene, sier Back. Hun ønsker å legge forholdene til rette for å kunne ansette noen. I travle perioder hyrer de inn hjelp fra lokal ungdom. I påvente av nødvendig finansiering holder de åpent som vanlig hver lørdag, og ellers etter avtale. Til høsten skal det etableres fryserom, kjølerom og lager i kjelleren, samt etableres et kontor. Dette vil forenkle rutiner og håndtering av råvarer og produkter, forteller Back.

Fikk ideen under en flytur

Forretningsideen, som ble realisert for alvor i 2009, fikk hun under en flytur. – Jeg satt og leste i et flyblad om en gård i England med tilsvarende drift, og tenkte at «dette vil jeg også gjøre», forteller Back. Hun fikk bygget en vedfyrt bakerovn og tok flere relevante kurs. Selv om hun ser på sitt eget virke med profesjonelle øyne, opplever hun i enkelte situasjoner at hun ikke møter den respekten hun ønsker. – Denne satsingen er helt seriøs fra vår side. Vi ønsker å videreutvikle forretningsideen og lykkes. Responsen er veldig god fra Fjell kommune og vi har fått gode råd og hjelp hele veien, sier Back.

Les også

Meny