Nisjebedrift mot strømmen

edit today

Fire avhoppere fra Vestnorsk Hydraulikkservice AS startet sin egen nisjebedrift mens finanskrisen herjet. Siden har alle piler pekt oppover for HyCom, en av bedriftene som er med i «Markedsprosjektet» til verkstedmiljøet på Sotra. Målet er at prosjektet skal føre til etablering av Sotra Industrial Group (SIG).

Les også: Sammen om et «vindmølleprosjekt

– Morgenklemmen! Sier verkstedsleder Tore S. Andreassen og gir daglig leder Åshild Irene Østerbø en skikkelig bamseklem inne på det julepyntede kontoret. Same procedure every day, skal vi tro HyCom-sjefen, som også sitter i styret for VNR Verkstedgruppen.

Har utvidet fire ganger

Mørket er i ferd med å slippe taket utenfor vinduene til Hydraulikk Competance AS i Mathopen. Ved siden av det rødmalte naustet hvor alt startet en dag i 2008, ligger båtene og venter på våren.

Bedriften har utvidet og flyttet fire ganger på det samme området, har 25 ansatte og satte i fjor ny omsetningsrekord på 56 millioner kroner.

– Om sommeren sitter vi på bryggen og dingler med beina og kaster rekeskall i sjøen, kommenterer Østerbø. Hun legger til at det gode arbeidsmiljøet og dyktige medarbeidere er blant de viktigste årsakene til bedriftens suksess. I tillegg til samarbeid, kommunikasjon og åpenhet.

Høy takhøyde

– Vi har alltid vært opptatt av å tilrettelegge for at det skal være kort avstand mellom de i verkstedet og oss på kontoret. Ingen her er redde for å komme opp og legge en ventil på bordet med en vanskelig problemstilling, eller å blåse ut sin frustrasjon, sier Østerbø på jordnært vis.

Hun er kvinne i en mannsdominert verkstedsbransje og ikke sjelden har hun opplevd at kunden «vil snakke med en mann». Ofte får hun telefonen i retur, fordi det bare er hun som kan svare på spørsmålet.

Østerbø har lederutdanning, men drar daglig nytte av arbeidserfaring innen salg, innkjøp, lager & logistikk og verksted.

– Spart på hver krone

– Hun har greie på det meste, sier Tore Færøy (63), og fremhever trivelig arbeidsmiljø, ansvar og variert arbeid.

Da Vestnorsk Hydraulikkservice på Ågotnes ble kjøpt opp av MacGregor/Cargotec i 2008, tok Østerbø like godt opp konkurransen sammen med Stig Rune Søvdsnes, Ronald Holm og Roy Arne Birkeland. HyCom har rammeavtaler blant annet med Forsvaret, Bergen Group Services og andre store selskaper.

– Vi har vært sparsommelige fra dag én og merker ikke nedgangstidene på samme måte som andre. Jeg er heldig som fortsatt har staben i arbeid. Vi har nok vært litt bortskjemte med at kundene kommer til oss, og har ikke hatt behovet for å markedsføre oss tidligere, sier hun, og antyder bakgrunnen for at selskapet er med i SIG.

Likevel mottar de ansatte bonuser, hjemmelaget overtidsmat i tillegg til en rekke sosiale aktiviteter og fullt utstyrt trimrom på arbeidsplassen – noe Østerbø ser på som en langsiktig besparelse.

Stor på avfall

HyCom tar arbeidsoppdrag på mekanisk og hydraulisk utstyr – som feilsøking, reparasjoner, service, overhaling og testing on- og offshore «worldwide».

Bedriften har fått flere bein å stå på ved å spesialisere seg på service og vedlikehold av komprimatorer: bosscontainere som komprimerer avfall fra bedrifter og privathusholdninger.

– Service og vedlikehold vil bare bli viktigere og viktigere de neste årene. Investeringsstopp gjør at det blir viktigere å ta vare på gammelt utstyr, sier hun.

 

 

Les også

Meny