TRENGER OPPGRADERING: Her sitter Rolf Øvretveit, daglig leder og ansvarlig redaktør, inne på den ene studioet til Radio Sotra. De bruker fortsatt den samme miksepulten, som de har hatt siden 1988. Foto: Silje Ulveseth

Radio Sotra trenger nytt radioutstyr

edit today
DAB-effekten har ført til flere radiolyttere, men nå begynner det tekniske utstyret å synge på siste verset.
[divider line_type=»No Line»]

Det er som om tiden har stått stille i Radio Sotra. Lokalet i Einarsengården har stått mer eller mindre uberørt siden 1. september 1987 – eller «krimkrigen», som radiostjernen Rolf Øvretveit pleier å si. På veggene er det enten burgunderrød og solgul tapet med fiskebeinsmønster, eller gulnet furupanel med oransje strietapet. Vinduene er rammet inn med mønstrete gardiner, som selvsagt matcher 90-talls møblementet og vegg til vegg teppe.

Historien ligger i veggene, som er dekorert med alt fra gamle kinoplakater, tegneserier, diplomer og flotte utmerkelser, til koselige bilder av både nåværende og tidligere ansatte. Her kunne man tilbrakt flere dager med å studere små avisutklipp og sluke visdomsord som «fordeler ved å røyke». Det er rett og slett litt gripende.

− Velkommen til naturhistorisk museum! Det er ikke alle som vet at vi har en egen avdeling på Sotra, fleiper Øvretveit, som har stått «tidlig opp» for å møte Vest Næringsråd.

Klokken er kvart over 11. I hånden holder han en kopp kaffe fra det som er det aller nyeste utstyret i Radio Sotra – en toppmoderne kaffemaskin, som de fikk for et par måneder siden.

Interiøret lever de godt med, men verre er det å håndtere et 30 år gammelt radioutstyr, som absolutt har gått ut på dato.

[divider line_type=»No Line»][image_with_animation image_url=»18793″ alignment=»» animation=»Fade In» border_radius=»none» box_shadow=»none» max_width=»100%»]

NORGES ELDSTE PC? − Dette er faktisk Norges eldste PC, men vi har ikke hjerte til å kaste den. Den illustrerer jo behovet for nye løsninger, humrer styreleder i Radio Sotra, Per Aarsand. Foto: Silje Ulveseth

Sårbar med gammelt utstyr

I bakgrunnen spilles «Gypsy» med Suzanne Vega fra studio, som er ubemannet store deler av dagen. Øvretveit er den eneste som tar ut lønn fra Radio Sotra, mens resten er basert på dugnad.

− Vi har cirka 50 frivillige medarbeidere som jobber kvelder og helger, og mange av dem har vært med like lenge som radioen har eksistert, forteller Øvretveit og kikker lurt bort på sin styreleder, Per Aarsand.

− Det er en belønning i seg selv å være med i dette fantastiske miljøet, kommer det kjapt fra en lattermild Aarsand.

Det er ingen tvil om at han mener det. Aarsand har nemlig det radioprogrammet som har gått lengst på Radio Sotra, Pedro’s Café, med over 2300 sendinger siden 1987.

−  Radio Sotra har en viktig rolle i lokalsamfunnet, men vi er veldig sårbare. Utstyret vårt er så gammelt at vi ikke kan flikke på det lenger. Er du glad i Radio Sotra, er det nå det gjelder å støtte opp om lokalradioen, sier den aktive styrelederen.

[divider line_type=»No Line»][image_with_animation image_url=»18798″ alignment=»» animation=»Fade In» border_radius=»none» box_shadow=»none» max_width=»100%»]

DIGITALT, MEN UTDATERT − Alt er digitalt, selv de tekniske løsningene. På Pedros Kafe bruker jeg en minnestick og mp3-spiller, så vi følger jo med i tiden, sier Per Aarsand. Foto: Silje Ulveseth

Dette trenger radioen

For over to år siden hadde Radio Sotra 20.000 lyttere i uken, men etter DAB-omleggingen i 2016 har de fått betydelig flere lyttere. Radioen har ikke lenger råd til å måle lyttertall, men det merker det på sponsorinntekter og flere innringere.

− Er det like mange lyttere som det var på 90-tallet?

− Absolutt! De øker i antall kunder som tar kontakt for å få reklame, og vi merker spesielt at trafikken og køstituasjonen opptar folk, forteller Øvretveit.

En typisk Radio Sotra-lytter kjører nemlig rundt med FM-radio i bilen sin, og lytter ivrig i rushtidene. Hvis det plutselig blir helt stille på 104,5 eller 105,5, er det katastrofe. Lytterne er ikke redd for å gi beskjed.

− Derfor trenger vi et reservestudio, ny miksepult og en reservesender. Hvis det skjer noe, er vi borte. Hvis bredbåndet er ute, faller senderen vår ut – og hvis senderen vår sier takk for i kveld, er vi nede for alltid. Da har vi ingen backup, forklarer han.

[divider line_type=»No Line»]
Slik kan du støtte Radio Sotra

Radio Sotra ser for seg tre mulige måter bedrifter kan støtte radioen på.

− Vi tilbyr en kampanje, hvor våre beste samarbeidspartnere får være sponsorer av trafikkradioen. Da blir du nevnt veldig mange ganger i løpet av en dag, sier Øvretveit.

Den andre varianten er radioreklame, mens en tredje mulighet er ren sponsing.

− Vi har mange lyttere, så du får mye igjen for å ha radioreklame hos oss, påpeker Øvretveit, som blir avbrutt av styrelederen:

− Radioen er jo nærmest en institusjon. Det er vanskelig å forestille seg et kommunestyremøte uten direktesending fra Radio Sotra. Radioen ble faktisk kåret til Årets Bedrift i 2002. Nei, det får være nok reklame for i dag, avslutter Aarsand.

Ønsker du å støtte Radio Sotra? Ta kontakt med redaksjon@radiosotra.no.

[divider line_type=»No Line»]

Bli med inn i Radio Sotra

[metaslider id=»18859″]

Les også

keyboard_arrow_up