– Ta vare på medarbeiderne du har igjen

edit today

– Kjære bedriftsleder – tenk deg om en gang til før du fører opp julebordet og teambuildingen på kuttlisten. Det er ikke sikkert det er så besparende som du tror!

Sotrabloggen er en næringsblogg for regionen vest for Bergen. Innleggene er personlige. Våre gjestebloggere får her mulighet til å fritt ytre seg om små og store temaer som de mener berører næringslivet. Denne gangen er det Ole Martin Opitz, hotellsjef på Panorama Hotell og Resort, som skriver.

Fra mitt ståsted som leder for et hotell mitt i oljebeltet, har jeg orkesterplass til de tøffe nedskjæringene som pågår i olje- og gassrelatert virksomhet på vestlandet for tiden. Eller omstillingen, som man gjerne sier. Det er sagt og skrevet mye om dette før, og få betviler vel at det er et nødvendig onde.

Likevel har jeg lagt merke til noe som jeg synes er påfallende når man snakker med bedrifter i denne bransjen, som for ikke mange månedene siden var kjent for å ta spesielt godt vare på sine medarbeidere. Det virker nemlig som om at når man setter en ledergruppe i et møterom og ber dem om å finne noen kostnader å kutte, så er «Julebord», «kickoff» og «teambuilding» de første ordene som skribles på flipover-arket. Dette er jo litt underlig, siden det er en helt kortsiktig besparelse, og ikke innebærer noen form for effektivisering eller optimalisering av driften.

Så hva er det som gjør at man har så lett for å kutte i de ansattes goder når det skal spares? Når jeg snakker med folk i oljebransjen om dette, svarer de gjerne at «- vi kan jo ikke ha fest når så mange har mistet jobben», «det sender feile signaler» eller «Det blir provoserende for de som har mistet jobben hvis vi som er igjen koser oss med teambuilding». Når jeg hører det lurer jeg ofte på om noen har spurt disse menneskene som har mistet jobben om dette virkelig er tilfelle. Kjenner jeg menneskene i oljebransjen rett, tror jeg tvert imot at de fleste ville ha unnet sine kollegaer en oppmuntring i hverdagen. Aldri har vel et motivasjonsløft vært sårere tiltrengt enn akkurat nå?

Like fullt ser vi det nå enda klarer i år enn i fjor: Julebordshelgene fylles opp, men olje- og gassrelaterte bedrifter glimrer med sitt fravær. Det gjelder heller ikke bare julebord, men også teambuilding, kick-off, og sommerfester. Ja, til og med mer faglig relevante ting som avdelingsmøter, kurs, fagdager og seminarer kuttes det beinhardt i. Hvor langsiktig er egentlig det?

Selvsagt er det ikke tiden for de store utskeielsene hvis bedriften er skviset økonomisk. Det skjønner alle. Men er det virkelig ikke mulig å gjøre noe som helst for å gi hardt prøvede medarbeidere et løft i hverdagen? Det er ikke så mye som skal til! Er man virkelig skviset av eiere o.s.v., kan man jo alltids ta en rimeligere julelunsj, la de ansatte ta deler av regningen selv, eller f.eks. finne på noe kjekt i januar i stedet, når det ofte er mulig å få veldig gode priser på hoteller og restauranter m.m. Det som betyr mest for de fleste er bare å komme seg ut fra arbeidsplassen og gjøre noe sosialt sammen i en annen setting enn den de har i hverdagen.

Ingen vet helt når denne lavkonjunkturen vil snu, men de aller fleste er enige om at oppturen kommer. Da vil trolig mange av de klokeste hodene for lengst ha beveget seg over i andre bransjer, og det vil igjen bli kamp om å tiltrekke seg de beste medarbeiderne. Mange vil da helt sikkert tenke tilbake på hvilke bedrifter som var flinke til å ta vare på sine medarbeidere gjennom lavkonjunkturen.

Opplevelser i regi av arbeidsgiver er dessuten en meget kostnadseffektiv måte å øke medarbeidertilfredsheten på. En undersøkelse fra Oxford Economics i 2009 viste at såkalte insentiv-arrangementer (belønningsturer/opplevelser) i snitt har en ROI («Return on investment») på hele 4:1. Altså får man igjen 4 kr for hver krone man bruker på slike arrangementer eller turer. Den samme undersøkelsen viste at for å få tilsvarende tilfredshetsøkning som et insentiv-arrangement, måtte man gi en lønnsøkning på 8,5%! Jeg overlater til siviløkonomene å regne seg frem til hva som er billigst…

Så kjære bedriftsleder – tenk deg om en gang til før du fører opp julebordet og teambuildingen på kuttlisten. Det er ikke sikkert det er så besparende som du tror!

MVH

Ole Martin Opitz
Hotelldirektør
Panorama Hotell & Resort

 

 

Les også

Meny