- Vi vet at vi skriver for lite om næringslivet, og vil gjerne ha flere tips, sier Vestnytt-redaktør Elisabeth Netland. Foto: VNR.no

Vaktbikkje på godt og vondt

edit today

Like bak lokalmaktens sentrum i Fjell, rådhuset, ligger Vestnytt-bygget. I 25 år har lokalavisen fulgt regionsamfunnet på godt og vondt. Det har vært Elisabeth Netland sin arbeidsplass i 21 år. Hun har også et annet jubileum å feire i år; i august fyller hun 60 år.

Fra Eid til Sotra

Innerst i det sennepsgule næringsbygget, på det største kontoret, sitter redaktøren. Forbi glassveggene, hvor journalistene sitter – og desken, hvor tekst og bilder får sitt grafiske uttrykk. Da Øyvind Risnes ga seg som redaktør i Vestnytt i 1996, overtok Netland lederjobben. Kvinnheringen Elisabeth Netland kom flyttende fra Nordfjordeid uten noe som helst forhold til Sotra, da hun skulle starte i jobben som redaksjonssekretær i Vestnytt i 1992. – Jeg er veldig glad i sjøen og i mitt hode hadde jeg et idyllisk bilde av Sotra som kystperle. Det bildet som først møtte meg stemte ganske dårlig med dette, da jeg fulgte veibeskrivelsen til Bjorøygården – hvor Vestnytt holdt til den gang, minnes Netland.

– Et stusselig syn

– Sartor Senter var det eneste referansepunktet da, og jeg husker at jeg syntes det så ganske stusselig ut. I dag er senteret selve motoren i regionsenteret og det har skjedd en enorm utvikling, ikke bare på Straume, sier hun og trekker frem flere milepæler i nærings- og samfunnsutviklingen de siste tiårene: Kollsnes, Straume Næringspark med idrettsanlegget, Periferifestivalen og CCB. – Det var en periode stor arbeidsledighet og bekymring for fremtiden, og så lite aktivitet på CCB at ugresset vokste opp gjennom asfalten, humrer redaktøren. I dag går næringslivet i regionen på skinner, med sterke lokomotivbedrifter i spissen. – Mange mener at Vestnytt skriver for lite om næringslivet? – Ja, det stemmer nok, det må jeg bare innrømme. Det handler litt om knappe ressurser og litt om timing. Samtidig kan bedriftene bli mye flinkere til å tipse oss, sier hun og legger til at bedriftene har sin agenda og at det ofte oppstår en naturlig konflikt i møtet med en uavhengig lokalavis som skal speile samfunnet i både medgang og motgang. – Det er ikke alle som er like flinke til å snakke med journalister når det ikke går fullt så bra. Det hender vi blir beskyldt for å motarbeide lokalsamfunnet, men om noen skulle være i tvil så jobber vi for lokalsamfunnet. Det ville være et stort tap for regionen om avisen forsvant, mener hun.

Tvinges til offensiv nettsatsing

Nettopp det er ikke utenkelig, papiravisenes opplagstall er på retur og konkurransen med nettmediene blir stadig tøffere. Satsing på nett går på bekostning av papirutgaven, uten at det gir den økte lønnsomheten mange håper på. Det tvinger stadig flere nettmedier over på betalingsløsninger – inkludert Vestnytt. – Nettaviser er kommet for å bli, derfor vil også vi få til en større satsing på nett. Vi jobber nå med å utarbeide en helt ny løsning som inkluderer nett, nettbrett og mobil. Vi vil ta i bruk alle virkemidler, deriblant video, sier Netland. Hun legger til at det å ha Schibsted-konsernets kompetanse i ryggen er en stor fordel. – De neste årene blir spennende for Vestnytt. Vi vet ikke helt hvor veien går videre, sier hun.

Fakta

  • Vestlandsavisen Gula Tidend ga ut et bilag om Sotra og Øygarden som ble så populær at eierne bestemte seg for å gi ut en egen avis i denne regionen, som ble kalt Vest Gula. Vestnytt ble etablert 10. juni 1988, som en sammenslåing av Sotra Nytt og Vest Gula. Geir Magnus Nyborg var redaktør, før Øyvind Risnes overtok.
  • Som relativt ung avis i en region med sterk tilflytting og vekst, har Vestnytt slitt med å få et solid fotfeste i befolkningen. På det meste har opplagstallene vært tett opp mot 6.200 abonnenter.
  • I 2005 ble Nissefesten arrangert for første gang, og er blitt en årlig folkefest i tillegg til Straumemila, som var en spinoff av Nissefesten.
  • Avisen har hatt en stabil og jevn omsetningsøkning siden 2007, og omsatte for 2,1 millioner kroner i 2012. Vestnytt ble kjøpt opp av Bergens Tidende i 2008, som er delvis eid av Schibsted.

             

Les også

keyboard_arrow_up