Hun stiller med fersk fisk

edit today

Sotrastrilen Hildegunn Foldnes har vært fiskehandler på Torget i Bergen i 15 år. Lørdag stiller hun med dagens fangst på Fiskarbondens Marknad for første gang.

– Hva det blir å få kjøpt kommer helt an på hva fiskeren min får tak i. Det blir mulig å få kjøpt hele fileter, varmrøykt laks og skalldyr, sier hun og nevner reker, krabbe og blåskjell.

Godt utvalg

– Jeg er spent på responsen, hvis det blir godt salg så kan det hende jeg utvider med enda større utvalg neste gang, sier hun på striledialekt.

Foldnes er blant mange lokale utstillere på markedet. På sine tre meter skal hun lage en innbydende fiskedisk, pyntet med skjell og andre maritime elementer, sier hun. Vinterstid selger Foldnes smultringer gjennom bedriften Donut House Bergen, som deltok på Julemarkedet på Straume. I sommersesongen er hun fast innslag på Torget i Bergen.

– Da jeg var helårs-fiskehandler hadde jeg faste kunder som kom for å handle dagens middag. Nå er det hovedsakelig servering til turister det handler om, fordi fisk og sjømat er blitt så mye mer tilgjengelig for alle. Fersk fisk får man på dagligvarebutikken og skalldyr får man på bensinstasjonen, forteller hun.

– Bruk fantasien

Selv lever hun bare på sjømat, skal vi tro henne.

– Mange er redde for å tilberede fisk på nye måter, men folk må våge å bruke fantasien og eksperimentere på egen hånd – det er ikke så vanskelig, sier Foldnes-kvinnen som har drevet restaurant i Bergen tidligere.

I tilllegg til sjømat vil du på markedet finne de vanlige aktørene som Urtemakeriet, Glesvær Kafe og en rekke andre mataktører, i tillegg til håndverksaktører.

Fiskarbondens marknad – se listen over utstillere!

Les også: Bestselgerne 

Fakta

  • Fiskarbondens Marknad er et samarbeidsprosjekt mellom Kysteventyret, Vest Næringsråd, Sartor Storsenter, lokalmataktører og håndverksaktører. I tillegg har Restaurant og Matfag og Design og Håndverk på Sotra Vidaregåande Skule prosjektet som utdanningsprogram
  • Fiskarbondens marknad ble startet etter forprosjektet «Mat og Merkevare» gjennomført av Gode Sirklar. Under dette prosjektet ble lokale mataktører og produsenter kartlagt og det ble identifisert et behov for et utsalgssted for kortreist mat
  • I regi av reiselivsprosjektet Kysteventyret ble det første markedet for lokale småskalaprodusenter arrangert i september 2010. En viktig samarbeidspartner har vært Sartor Storsenter som stiller areal til disposisjon for å avholde markedet, og tar en stadig mer aktiv rolle i tilretteleggingen
  • I 2012 ble det etablert et samvirke av alle aktørene på markedet
  • Fiskarbondens Marknad har tidligere fått støtte fra SPV/VNR-fondet

Les også

Meny